CŻLD       ALFABE       KONU       KABR-Ż ŽERŻFLER

1.   2.   3.   4.   5.   6.   7.   8.   9.   10.   11.   12.
     
 

ŞEYH BÂKIR BA'LEKÎ

Irak'ta yetişen ālim ve velīlerden. İsmi Molla Bākır bin Şeyh Hüseyin'dir. 1902 (H.1320) tarihinde Senendic'e bağlı Henimen köyünde doğdu. 1973 (H.1393) tārihinde Ba'lek'te vefāt etti.

Küēük yaşta ilim tahsīline başladı. Köyünde Kur'ān-ı kerīmi hatmetti. Îmān ve İslām bilgilerini öğrendi ve peygamberler tārihine āit kitapları okudu. O civardaki medreselerde okutulan ilimleri tahsīl etti. Arap lisanının inceliklerini öğrendi. 1919 senesinde Borudere köyünde ilim ve edep öğreten fazīletli Molla Es'ad Efendinin derslerine katıldı. Talebeler arasında öne geēip ilim, edep ve zekāsıyla meşhūr oldu.

Molla Bākır sonraları Senendec'de Molla Abdullah Deşī ve İbn-i Molla Mahmūd'un derslerine de katıldı. Kendilerinden icāzet (diploma) alarak Merīvan'ın nahiyesi Cūr köyüne gitti. Burada evliyā bir zāt olan Seyyid Hasan Cūrī'nin fazīlet sāhibi evlādının hizmetlerinde bulundu.

Molla Bākır buradaki medresede talebe okutmaya başladı. Kısa zamanda talebeleri ēoğaldı. Şöhreti her yere yayıldı. Onun ilminin, Allahü teālānın ihsān ettiği mevhibe bir ilim olduğunu herkes anlamış oldu.

Molla Bākır Ba'lekī, Cūr'da evlenip ēoluk ēocuk sāhibi oldu. Daha sonra buradan ayrılıp Ba'lek'e geldi. Burası māmur, insanları zengin, varlıklı kimselerdi. Kısa zamanda Ba'lek'te de sevildi. Çok talebeleri oldu. Çok hürmet ve yardım gördü. MollaBākır o bölgedeki ālimlerin önde gelenlerinden kabūl edildi.

MollaBākır, güzel ahlākı, tevāzuu, insanlara karşı muāmelesiyle örnek bir zāt kabūl edildi.

Molla Bākır, Ba'lek'ten Biyāre'ye gidip oradaki Nakşibendī yolu büyüklerinden Şeyh Alāaddīn hazretlerine katıldı. Aralarında derin bir muhabbet meydana geldi. Sonraları bu zātı sık sık ziyāret ederek mānevī kemālātından, olgunluklarından istifāde etti.

Abdülkerīm Muhammed el-Müderris anlatır: "Hacca gittiğimde birēok büyük zātla tanışıp görüştüm. Bunlar iēinde Molla Bākır da vardı. Onlardan mānevī istifādem ēok oldu."

 

KAYNAKLAR

1) Ulemāünā fī Hidmet-il-İlmi ved-Dīn; s.125