CŻLD       ALFABE       KONU       KABR-Ż ŽERŻFLER

1.   2.   3.   4.   5.   6.   7.   8.   9.   10.   11.   12.
     
 

MUHAMMED FETHİ ALİ EFENDİ

İstanbul ālim ve velīlerinden. Evliyādan Kuşadalı İbrāhim Halvetī'nin talebesidir. Aslen Rusēukludur. İsmi, Muhammed Fethi Ali bin Osman bin Muslihüddīn Rusēukī'dir. Osmanbeyzāde nāmıyla anılır. Doğum yeri ve tārihi bilinmemektedir. 1857 (H.1274) senesinde İstanbul'da vefāt etti. Mezārı, Eyyūb Sultan'dadır.

Fethi Ali Efendi, tahsīlini İstanbul'da yaptı. Zamānın ālimlerinden okudu. Evliyādan Kuşadalı İbrāhim Halvetī'nin sohbetine kavuştu. Halvetī yolunun edebini öğrendi. İlim ve ahlākta kemāle gelip icāzet aldı. Fen ilimlerinde de söz sāhibi oldu. Kuşadalı İbrāhim Halvetī, Fethi Ali Efendiye ēok değer verirdi. Mektūbāt'ındaki yirmi üē mektup Fethi Ali Efendiye yazılmıştır. Hocası Kuşadalı İbrāhim Halvetī(r.aleyh), Muhammed Fethi Ali Efendiye yazdığı bir mektubunda buyurdu ki:

"Zāhirī ilimlerden maksat, ītikādı, Ehl-i sünnet ve cemāat ālimlerinin bildirdiklerine göre düzeltmek, güzel ahlākla ahlāklanıp, kötü ahlāktan uzak olmak ve sālih ameller işlemektir. Hazerde ve seferde zāhirinizi bu bildirilenlerden ayırmamağa ēalışmalı ve bu yolda gayret göstermelisiniz?" (Mektup: 9)

Fethi Ali Efendinin yazdığı eserlerden bāzıları şunlardır: 1) El-Hayr-ül-Hasene, 2) Terceme-i Kelām-i Erba'īn-i Hazret-iAli, 3) Hilye-i Sultānī, 4) Sermāye-i Necāt, 5) İlm-i Tabakāt-ül-Arz, 6) Terceme-i Nesāih-i Eflātūn, 7) El-Âsār-ül-Aliyye fī Hazāin-il-Kütüb: Bu eserde İstanbul kütüphānelerinde bulunan kitapların isimlerini yazmıştır. Birinci cildi yazılabilen eser, Bāyezīd Umūmī kütüphānesindedir. Bu eserleri yanında şiirleri de vardır.

 

KAYNAKLAR

1) Osmanlı Müellifleri; c.1, s.395

2) Mektūbāt-ı Kuşadalı İbrāhim Halvetī

3) İslām Âlimleri Ansiklopedisi; c.18, s.133