CŻLD       ALFABE       KONU       KABR-Ż ŽERŻFLER

1.   2.   3.   4.   5.   6.   7.   8.   9.   10.   11.   12.
     
 

HÜSÂMEDDÎN PÂRİSÂ BELHÎ

Alāeddīn-i Attār hazretlerinin yüksek talebelerinden ve halīfelerinden. Mevlānā Hüsāmeddīn de denilmektedir. Hal tercümesi hakkında fazla bilgi bulunmayan Hüsāmeddīn Pārisā, dokuzuncu asrın ikinci yarısında vefāt etti. Kabri Belh şehrindedir.

Hāce Hüsāmeddīn, önceleri Şāh-ı Nakşibend Behāeddīn-i Buhārī hazretlerinin talebelerindendi. Şāh-ı Nakşibend, bunun mānevī terbiye ve yetişmesini Hāce Alāeddīn-i Attār'a bırakınca, artık Alāeddīn-i Attār'ın derslerine devām etti. O büyük zātın huzur ve sohbetinde bulunmakla kemāle gelip, zamānının velīlerinden oldu.

Dīnimizin emir ve yasaklarına riāyet etmekte son derece gayretli ve titizdi. Haramlardan ēok sakınmakla birlikte, şüphelileri de terkederdi. Teheccüd, işrak ve duhā namazlarını hiē terketmezdi. Çok kerāmetleri görülmüştür.

Hāce Ubeydullah-i Ahrār hazretleri şöyle anlatır: "Bir zaman hocam Yākūb-i Çerhī'nin sohbetinde bulunmak üzere yanına gidiyordum. Belh'te Hüsāmeddīn Pārisā'ya rastladım. Bana Nakşibendiyye yolunu kendilerinden öğrenmem ve benimsemem iēin telkinde bulundular. Mevlānā Yākub'un hizmetine erişmek niyetinde olduğum iēin kabul etmedim. Israrda devām ettiler. İēim ēekmedi. Nihāyet; "Öyleyse rāzı olun da size bu tarīkatın husūsī yolunu göstereyim. Şāyet bāzı tālipler bu yolda terbiye edilmek iēin size başvuracak olursa, her şey malūmunuz olsun..." dediler.

Oradan ayrılıp Taşkend'e geldiğimde, bu yolda bulunmak arzusunda olan bāzı kimseler yanıma gelerek, bu yolun husūsiyetlerini anlatmamı istediler. Ben de, Hāce Hüsāmeddīn'in bana anlattıklarını onlara anlattım. Böylece Belh şehrinde Hāce Hüsāmeddīn'in bana bu yolun husūsiyetlerini ısrarla anlatmasındaki hikmet meydana ēıkmış oldu. Bu hālin, onun bir kerāmeti olduğunu anladım."

Yine Ubeydullah-i Ahrār hazretleri anlatır: "Hüsāmeddīn Pārisā zamānını iyi değerlendirir ve hiē bir ānını boşa geēirmezdi.Sabah namazından ikindiye kadar insanlara nasīhat eder, onların suāllerine cevap verirdi. İkindi namazından sonra husūsī odasına ēekilir, sabaha kadar ibādet ve tāatla meşgūl olurdu."

Mevlānā Hüsāmeddīn Pārisā Belhī buyurdu ki: "Yemeğe ve her hayırlı işe başlarken Besmele okumak lāzımdır. Terk olunmamalıdır. Her hayırlı işe Besmele ile başlamak, gafleti giderip, Allahü teālāyı hatırlamaya vesīledir."

 

KAYNAKLAR

1) Reşehāt Ayn-ül-Hayāt (Arabī); s.78

2) Reşehāt Ayn-ül-Hayāt (Osmanlıca); s.143

3) El-Hadāikü'l-Verdiyye; s.614

4) İslām Âlimleri Ansiklopedisi; c.12, s.98