TÜRKİYE GAZETESİ YAYINLARI

 

İSLÂM ALİMLERİ ANSİKLOPEDİSİ

4.CİLD

Bir Önceki Sayfaya Gider

CİLD  -  ALFABE  -  ASIR

Bir Sonraki Sayfaya Gider

01   02   03   04   05   06   07   08   09   10   11   12   13   14   15   16   17   18

MUHAMMED BİN KÂSIM (İbn-i Enbâri) (Radıyallahü Anh)

Hadîs ve nahiv âlimlerinden. Künyesi, Ebû Bekr Enbârî'dir. 271 (m. 884) senesinde doğdu. 328 (m. 940)'de vefât etti. Edebiyat ve lügatta zamanının en büyük âlimidir. İsmâil bin İshâk el-Kâdı, Ahmed bin Heysem bin Hâlid el-Bezzâz, Muhammed bin Yûnus el-Kadîmî, Ebû Abbâs Sa'lebâ, Muhammed bin Ahmed bin Nadr ve zamanının diğer âlimlerinden ilim almıştır. Fazîletli ve sadâkat sahibi bir zât idi. Kendisinden; Ebû Amr bin Hayviyeh, Ebû Hüseyn İbn-i Bevvâb, Ebû Hasen Dâre Kutnî, Ebû Fadl bin Me'mûn, Ahmed bin Muhammed el-Cerrâh, Muhammed bin Abdullah ve diğer âlimler ilim almışlardır. Tefsîr, hadîs ve târihi konuların yanında pekçok şiir ezberlemişti. Bunları, ezberden talebelere imlâ ettirir, yazdırırdı.

Muhammed bin Kâsım kuvvetli hâfıza- sıyla ve pekçok ilmî mes'eleyi ezberlemekle meşhûr olup, zâhid (dünyâya hiç düşkün olmayan) ve mütevazı bir zât idi. Bir defasında hastalanmıştı. Dostları ziyâretine gittiler. "Babasının pek üzgün ve endişeli olduğunu gördüler. Bu kadar endişe etme, üzülme dediler. Babası şöyle cevap verdi: "Nasıl üzülüp endişelenmeyeyim. O, şu gördüğünüz kitapların hepsini ezbere biliyor" diyerek kitaplarını gösterdi. Kendisi de, onüç sandık dolusu kitap ezberlediğini söylemiştir. "Garîb-ül-hadîs", "Şerh-ül-kâfî", "El-Müzekker vel-Müennes", "Risâlet-ül-müşkil", "İlhâcât", "El-Vadih fin-nahv", "Edeb-ül-kâtib", "Er-Reddû âlâ men halefe mushâfe Osman" gibi eserleri vardır.

İbn-i Enbârî buyurdu ki: "Ey Allahım! Bütün mahlûkâtı, ilminle, irâde ve kudretinle yarattın. Onlar arasından hâlis kullarını seçtin. Bu kullarını, vahyini kendilerine teslim etmek için emin (güvenilir) ve e-mirlerine uyan kimseler olarak kıldın. Onları beğendiğin ve râzı olduğun bir din olan müslümanlığa da'vet eden, onu insanlara anlatan kimseler kıldın, İslâmiyeti insanlara bildirmek için vahiy gönderdin. Bütün insanları ve cinleri O'na da'vet ettin. Müslümanlığa yapışanları muhafaza eyledin. Müslümanlıktan başka bir din, senin katında makbul değildir. Senin yanında müslümanın, îmân sahiplerinin ameli kıymetlidir. İmân etmiyenlerin amelinin hiçbir kıymeti yoktur. (Çünkü amel, îmân varsa Allahü teâlânın katında kıymet bulur.) Yâ Rabbi! Gönderdiğin Peygamberler (a.s.) senin emirlerini ihsanlara ulaştırdılar. Kendileri de senin emirlerine itâat eylediler. Habîbin Hz. Muhammed'i (s.a.v.) göndermek suretiyle Peygamberlik kapısını kapadın. Artık ondan sonra Peygamber (a.s.) gelmiyeceğini bildirdin. En büyük ikrâmını ve ihsanını Hz. Muhammede (s.a.v.) yaptın. O'na husûsî ihsanlarda bulundun. O'nu vahyin hakkında emin (güvenilir) kıldın. O'nu açık bir yol olan İslâmiyet ile gönderdin, İslâmiyet, Allahü teâlâdan başka ilâh olmadığına, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Allahü teâlânın kulu ve Peygamberi olduğuna inanmayı emreder. Namaz kılmayı, zamanında kılmayı ve namaz kılmakta gevşeklik yapmamayı ister, İslâmiyet oruç tutmayı, zengin ise müslümanın zekât vermesini, gücü yetiyorsa hacca gitmesini emreder, İslâmiyet, Cum'ayı ve cemâatle namazı emreder, İslâmiyet, emr-i ma'rûf ve nehy-i münkeri (iyiliği emredip, kötülükten alıkoymayı) emreder, İslâmiyet, insanların güçsüzlere ve fakîrlere yardım etmesini, merhametli ve şefkatli olmasını emreder. Müslümanın iyi ve sâlih kimselerle oturup kalkmasını, kötü kimselerden uzak kalmasını tavsiye eder. Yâ Rabbî! İslâmın aydınlığı ile cehâleti yok ettin. Onunla, yanlış ve sapık yolların ateşini söndürdün."

 

KAYNAKLAR

1) Mu'cem-ül-müellifîn cild-11, sh-143

2) Târih-i Bağdâd cild-3, sh-181

3) Vefeyât-ül-a'yân cild-4, sh-341

4) Tabakât-ı Hanâbile cild-2, sh-â

5) Tezkîret-ül-huffâz cild-3, sh-842

6) Bugyet-ül-vuâtcild-1, sh-212

7) Şezerât-üz-zeheb cild-2, sh-315

8) El-A'lâm cild-4, sh-334

9) Tabakât-ı müfessirîn cild-2, sh-226

 
 

Bir Önceki Sayfaya Gider

Bu Bölümün İndex Sayfasına Gider

Bir Sonraki Sayfaya Gider