TÜRKİYE GAZETESİ YAYINLARI

 

İSLÂM ALİMLERİ ANSİKLOPEDİSİ

4.CİLD

Bir Önceki Sayfaya Gider

CİLD  -  ALFABE  -  ASIR

Bir Sonraki Sayfaya Gider

01   02   03   04   05   06   07   08   09   10   11   12   13   14   15   16   17   18

MENSÛR BİN İSMÂİL (Radıyallahü Anh)

Şâfiî mezhebi fıkıh âlimlerinden. Künyesi Ebü'l-Hasen'dir. 306 (m. 918) senesinde Mısır'da vefât etti. Fıkıh ilmini İmâm-ı Şâfiî'nin talebelerinden ve talebelerinin talebelerinden öğrendi. Diğer ilim dallarında da ilim sahibi olup, edîb ve şâirdir. Aslen Cezîre'de Re's-ül-ayn denilen yerdendir. Remle'de yaşadı; sonra Mısır'a yerleşti. "El-Vâtib", "El-Müsta'mel', "El-Müsâfir", "El-Hidâye" adlı eserleri ve şiirleri vardır.

Şiirlerinden bir kısmının tercümesi şöyledir:

"Kendisinin çalışmasıyla; doyacak kadar ekmek, başını sokacak bir ev ve giyeceği bir elbisesi olan kimse, niçin kibir ve gurur sahibi kimselere el açar. Niçin bayağı ve düşük kimselere boyun eğer, tenezzül eder?"

"İnsanların kötülüklerinden kendisini muhafaza etmek isteyen, onlardan mümkün mertebe uzak olmaya çalışsın. Böyle yapmak, derin bir denizde, gemiye binip, boğulmaktan kurtulmak gibidir. Ben sana nasîhatimi yaptım. Artık sen bilirsin."

"Nemmam (koğuculuk yapan) kimselere karşı kendimi muhafaza etmeye bir çârem var, fakat yalancılara karşı bir çârem yok. İftirâ eden kimselere ise çâre bulmak zor."

"Eğer günahımın çokluğu olmasaydı, bir an önce ölmek için can atardım. Fakat öyle insanlar ara-sındayım ki, onlara yakın olmam, bana hayatı zehir ediyor."

"Herkes yaşamayı medhettikleri zaman ben onlara; hayır, ölümü çok hatırlayınız. Çünkü onun pek çok fâidesi vardır diyerek onu şöyle anlatıyordum: Bunlardan birisi; insan ölümü hatırlamak suretiyle, ölüm ve sonrası (âhıret) için hazırlık yaparak, sâlih ameller işlemeye başlar, birisi de; kendisini kötü kimselerden uzak tutar."

"Yardımlaşma genişlikte değil, darlık zamanında güzel olur..."

 

KAYNAKLAR

1) Mu'cem-ül-müellifîn cild-13, sh-10

2) Vefeyât-ül-a'yân cild-5, sh-289

3) Şezerât-üz-zeheb cild-2, sh-249

4) Tabakât-üş-Şâfiiyye cild-3, sh-478

 
 

Bir Önceki Sayfaya Gider

Bu Bölümün İndex Sayfasına Gider

Bir Sonraki Sayfaya Gider