TÜRKİYE GAZETESİ YAYINLARI

 

İSLÂM ALİMLERİ ANSİKLOPEDİSİ

4.CİLD

Bir Önceki Sayfaya Gider

CİLD  -  ALFABE  -  ASIR

Bir Sonraki Sayfaya Gider

01   02   03   04   05   06   07   08   09   10   11   12   13   14   15   16   17   18

İSHÂK BİN ABDULLAH BEZZÂZ (Radıyallahü Anh)

Hadîs âlimlerinden. Künyesi Ebû Yâ'kûb olup, ismi İshâk bin Abdullah bin İbrâhîm bin Abdullah bin Seleme'dir. Aslen Kûfeli olan İshâk bin Abdullah'ın doğum târihi belli değildir. Birçok memlekete giderek, oralarda bulunan İslâm âlimlerinden ders okuyan ve hadîs-i şerîf dinleyen İshâk bin Abdullah, birbirinden kıymetli hadîse dâir kitablar yazmıştır. Bunlardan Müsned'i meşhûrdur. Vefât edinceye kadar Bağdâd'da yaşayan İshâk bin Abdullah, 307 (m. 919) yılında vefât etmiştir.

İshâk bin Abdullah; Bağdâd'da Muhammed bin Ziyâd ez-Ziyâdî, Ahmed bin Sâbit el-Cahderî, Ebû Buceyr Muhammed bin Câbir el-Muhâribî, Yûsuf bin Mûsâ el-Kattân, Muhammed bin Abdürrahîm el-Mısrî, Ahmed bin Mutahhir el-Masîsî, Yahyâ bin Muallâ bin Mensûr, Ebû Hatim er-Râzî, Ebû Gursâfe Muhammed bin Abdülvehhâb el-Askalânî ve bir çok âlimden hadîs-i şerîf öğrenmiş ve ilim tahsil etmiştir.

Kendisinden ise; Muhammed bin Hasen bin Muksim el-Mukriî, Muhammed bin Ali bin Habîş en-Nâkid, Muhammed bin el-Muzaffer, Ali bin Muhammed bin Lü'lü ve bir çok âlim ilim tahsil etmiş ve hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir.

Şam'a ve Mısır'a giderek, kendisini yetiştiren İshâk bin Abdullah hakkında, Dâre Kutnî "O sikadır" ve İbn-i Münâdi: "O sika olup, müsned tasnif etti" demiştir. İshâk bin Abdullah'ın Peygamber efendimizin (s.a.v.) ba'zı hadîs-i şerîflerini ihtiva eden "El-Müsned" adlı eseri vardır.

 

KAYNAKLAR

1) Târîh-i Bağdâd cild-6, sh-388

2) El-Bidâye ven-nihâye cild-11, sh-130

3) El-Muntazam cild-6, sh-154

4) Mu'cem-ül-müellifîn cild-2, sh-234

 
 

Bir Önceki Sayfaya Gider

Bu Bölümün İndex Sayfasına Gider

Bir Sonraki Sayfaya Gider