TÜRKİYE GAZETESİ YAYINLARI

 

İSLÂM ALİMLERİ ANSİKLOPEDİSİ

3.CİLD

Bir Önceki Sayfaya Gider

CİLD  -  ALFABE  -  ASIR

Bir Sonraki Sayfaya Gider

01   02   03   04   05   06   07   08   09   10   11   12   13   14   15   16   17   18

ALİ BİN BENDÂR (Radıyallahü Anh)

Evliyânın büyüklerinden. Künyesi, Ebû Hasen olup, adı Al i bin Bendâr bin Hüseyn es-Sayrafî'dir. Nişâbûr âlimlerindendir. 359 (m. 969) senosinde vefât etti.

Ali bin Bendâr; Nişâbûr'da Ebû Osman Hayri ve Mahfuz'un; Semerkand'da, Muhammed Fazl-ı Belhî'nin; Belh'de Muhammed Hân'ın, Gürcan'da Akli Cürcânî'nin; Rey'de Yûsuf Hüseyn'in; Bağdâd'da, başta Cüneyd-i Bağdâdî olmak üzere, Ruveym, İbn-i Ata, Sem'un ve Ebû Muhammed Cerîr'in; Şam'da Tâhir-i Makdîsî, İbn-i Celâ ve Ebû Anın Dımeskî'nin; Mısır'da, Ebû Bekir Mısrî, Ebû Bekr Rakkas ve Ebû Ali Rudbârî'nin sohbetlerinde bulunmuş, bu âlimlerden ilim öğrenmiş, hadîs-i şerîf dinleyip rivâyet etmiştir.

Ali bin Bendâr, hadîs ilminde sika idi (güvenilirdi). O evliyâya ve evliyâyı görenlere karşı saygılı ve tevazu ile davranırdı.

Kendisinin görmediği bir evliyâyı gören bir zâtı görse, hemen yanına yaklaşarak elini öper, ona karşı hürmetkâr davranır, onun önünden gitmezdi. Sebebini soranlara da, "Onlar birçok evliyâyı görüp ilim ve feyz aldı, ben ise çokları ile görüşmedim" derdi.

Şöyle anlatılır: Birgün Ali bin Bendâr, Şeyh Ebû Abdullah Hafif ile bir köprüye geldiler. İki kişi yanyana bu köprüden geçemezdi. Şeyh Ebû Abdullah ona, "Sen önden yürü" deyince, Ali bin Bendâr, "Ne sebeble önden yürüyeyim?" dedi. Şeyh; "Sen Cüneyd-i Bağdâdî'yi görmüşsün, ben ise görmedim" dedi.

Kendisi anlatır: "Şam'a gitmiştim. Üç gün sonra da Ebû Abdullah Celâl'in yanına gittim. "Ne zaman Şam'a geldin?" dedi. Ben de üç gün olduğunu söyleyince, "Üç gündür neredeydin?" diye sordu. Ben de "İbn-i Cûsa'nın yanında hadîs-i şerîf yazıyordum" deyince bana; "Nafilenin fazîleti, seni birçok vazifeden alıkoydu" buyurdu.

Ali bin Bendâr'ın rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte Peygamber efendimiz (s.a.v.) "Sirke ne güzel yemektir" buyurdular.

Ali bin Bendâr buyurdu ki: "Dünyâ öyle bir evdir ki, temeli zorluk üzerine kurulmuştur. Orada zorluk olmadan yaşamak imkânsızdır."

"İnsanlar Allahü teâlâyı heves ve kolaylıkla ararlar. Halbuki dünyâdan vazgeçmedikçe Hakkı bulmak mümkün değildir."

"İnsanlara muhalefet etmekten uzak ol!"

"İlim yeri olan kalb, temiz olmalı ki, ilim yararlı bir hâlde orada bulunsun."

 

KAYNAKLAR

1) Tabakât-üs-sûfiyye sh-501

2) Tabakât-ül-kübrâ cild-2, sh-124

3) Nefehât-ül-üns sh-166

 
 

Bir Önceki Sayfaya Gider

Bu Bölümün İndex Sayfasına Gider

Bir Sonraki Sayfaya Gider