TÜRKİYE GAZETESİ YAYINLARI

 

İSLÂM ALİMLERİ ANSİKLOPEDİSİ

3.CİLD

Bir Önceki Sayfaya Gider

CİLD  -  ALFABE  -  ASIR

Bir Sonraki Sayfaya Gider

01   02   03   04   05   06   07   08   09   10   11   12   13   14   15   16   17   18

AHMED BİN İSHÂK ET-TENÛHÎ (Radıyallahü Anh)

Hanefî filan, hadîs ve edebiyat âlimlerinden. İsmi, Ahmed bin İshâk bin Behlûl bin Hassan bin Sinan et-Tenûhî'dir. Künyesi, Ebû Ca'ferî'dir. 231 (m. 845) senesi Muharrem ayında Enbâr'da doğdu. Medînet-ül-Mensûr'da 20 sene kadılık (hâkimlik) yaptı. 318 (m. 930) yılında bu vazifesinden ayrıldı ve aynı sene Bağdâd'da vefât etti. Hadîs ve fıkıh başta olmak üzere, birçok ilimlerde derin bir âlim olan Ahmed bin İshâk, önce babası İshâk bin Behlûl'den ilim öğrendi, İbrâhîm bin Sa'îd el-Cevherî, Ebû Sa'îd el-Eşec, Ebû Hâşim er-Rifâî, Sa'îd bin Yahyâ el-Emevî, Abdurrahmân bin Yûnus ve daha pek çok âlimden ilim tahsil edip, hadîs-i şerîf rivâyetinde bulundu. Kendisinden de, Ebû Hasen el-Cerrâhî, Muhammed bin İsmâil el-Verrâk, Ebû Hasen Dâre Kutnî, Ebû Hafs İbni Şâhîn ve daha birçok âlim ilim alıp, hadîs-i şerîf rivâyetinde bulundu. Çok hadîs-i şerîf ezberledi. Sik; (güvenilir), sağlam, zabtı kuvvetli bir râvi idi. Hanefî mezhebi âlimlerinin ictihâdlarını iyi öğrendi. Hanefî mezhebi müctehidlerirden oldu. Nahiv, lügat ilimlerinde âlim olan Ahmed bin İshâk et-Tenûhî Kûfeli nahvcilerin görüşünde idi. Nahiv ilmine ait bir de eseri vardır. Eski Arab edebiyatındaki şiirleri ezbere bilirdi. Aynı zamanda iyi Bir şâir olup, çok şiirleri vardı. Hitâbeti çok güzeldi. En uygun kelimeleri seçer, çok açık konuşurdu. Yazışmalarında çok fasîh (açık) bir ifâde kullanırdı. Konuşmaları gayet belîğ olup, az sözle yüksek ma'nâları beyân ederdi.

Takva ve vera' sahibiydi. Haramlardan ve şüphelilerden çok sakınırdı. Kendisine sorulan mes'eleler hakkında hüküm verirken çok adaletliydi. Halife Muvaffak-billah tarafından Enbâr şehrine kadı (hâkim) ta'yin edildi. Âdil hükümleriyle, dîne ve insanlara çok hizmet etti. Bu vazifeden ayrıldıktan sonra tekrar kadı ta'yin edildi. Halife Mu'tedad-billah da kadılık vazifesi verdi. Halife Muktefî zamanında, kadılık vazifesinden ayrıldı. Daha sonra tekrar Medînet-ül-Mensûr'a kadı ta'yin edildi. Bundan başka şehir ve kasabalarda, da kadılık yaptı. Verdiği âdil hükümlerle insanların huzur içinde yaşamalarına ve-sîle oldu.

Ebû Ca'ferî Tenûhî'den, Behlûl bin İshâk, Kâdı Ahmed bin İshâk ve oğlu Muhammed, Kâdı Dâvûd bin Heysem bin İshâk, Ebû Bekr Yûsuf bin Ya'kûb gibi birçok âlim ilim öğrenip, hadîs-i şerîf rivâyetinde bulundu. Yetiştirdiği kıymetli âlimler yanında, pek çok kitap da yazdı. Bunlardan ba'zıları şanlardır:

Kitâb-ün-nâsıh vel-mensûh, Kitâb-üd-duâ, Edeb-ül-kâdı âlâ mezhebi Ebî Hanîfe, Kitâb-ün-nahvi âlâ mezâhib-il-Kûfîyyûn.

 

KAYNAKLAR

1) Târîh-i Bağdâd cild-4, sh-30

2) Şezerât-üz-zeheb cild-2, sh-276

3) Mu'cem-ül-müellifîn cild-1, sh-160

4) Keşf-üz-zünûn sh-46, 457, 1920

 
 

Bir Önceki Sayfaya Gider

Bu Bölümün İndex Sayfasına Gider

Bir Sonraki Sayfaya Gider