TÜRKİYE GAZETESİ YAYINLARI

 

İSLÂM ALİMLERİ ANSİKLOPEDİSİ

3.CİLD

Bir Önceki Sayfaya Gider

CİLD  -  ALFABE  -  ASIR

Bir Sonraki Sayfaya Gider

01   02   03   04   05   06   07   08   09   10   11   12   13   14   15   16   17   18

AHMED BİN İBRÂHİM EL-BEZZÂR (Radıyallahü Anh)

Hadîs âlimlerinden. İsmi, Ahmed bin İbrâhîm bin Hasen bin Muhammed bin Şâzân bin Harb bin Mihrân el-Bezzâr'dır. Künyesi, Ebû Bekr'dir. 297 (m. 910) senesinde Bağdâd'da Ehvâz kasabasının Devrak köyünde doğdu. Mısır'da ve başka yerlerde ilim öğrendi. Tohum ve bezir yağı tüccarlığı yaptığı için "Bezzâr" lakabı ile isimlendirildi. 383 (m. 993) senesinin Şevval ayının sonlarına doğru Bağdâd'da vefât etti.

Bağdâd'ın meşhûr hadîs âlimlerinden olan Ahmed bin İbrâhîm; Hüseyn bin Muhammed bin Afîr, Ebû Kâsım el-Begâvî, Ebû Bekr bin Ebî Dâvûd, Ahmed bin Kâsım, Ebû Leys el-Ferâizî, Ahmed bin Muhammed İbni Mugallis, Yahyâ bin Muhammed bin Sa'îd, Ahmed bin Süleymân-ı Tûsî, Sâlih bin Ebî Mukâtil, Ebû Zer bin el-Bâgendî, Ebû Bekr bin Düreyd, Neftaveyh en-Nahyl, Abdullah bin Muhammed bin Ziyâd en-Nişâbûrî, Mısır'ın meşhûr âlimlerinden ve Şam'daki âlimlerden ve ayrıca daha birçok meşhûr âlimden ilim tahsil etti ve hadîs-i şerîf aldı. Kendisinden de, Dâre Kutnî ve daha başka âlimler ilim öğrendiler ve hadîs-i şerîf rivâyetinde bulundular.

Ahmed bin İbrâhîm; sika, sadûk, hüccet (üçyüzbinden ziyâde hadîs-i şerîfi râvileriyle ezbere bilen), çok ibâdet eden, sâlih ve meşhûr bir âlimdir. Onun hadîs ilmine ait yazmış olduğu "Müselsilât" adındaki eseri meşhûrdur.

Ezheri şöyle anlatıyor: "İbn-i Şâzân sika (güvenilir), rivâyetleri sağlam ve hüccet olan bir âlimdir. Kendisinden şöyle duymuştum. "Benim kitaplarım gibisi, büyük âlim Vaddâh'ın kütüphanesinde bile yoktur. Ne babamdan, ne de amcamdan bir kitap kalmadı. Hepsini kendim yazdım."

Ahmed bin Muhammed el-Atik şöyle anlatıyor: "O, Şevval ayının bitimine üç gün kala vefât etti. Sağlam, güvenilir, çok fazîlet sahibi, güzel bir üslûp ile kitap yazan bir âlimdi."

Onun rivâyet ettiği bir hadîs-i şerîfte Peygamber efendimiz şöyle buyurdu: "Sizin en hayırlınız, Kur'ân-ı kerîmi öğrenen ve öğreteninizdir."

 

KAYNAKLAR

1) Târîh-i Bağdâd cild-4, sh-18

2) Şezerât-üz-zeheb cild-3, sh-104

3) El-A'lâm cild-1, sh-86

4) Mu'cem-ül-müellifîn cild-1, sh-136

 
 

Bir Önceki Sayfaya Gider

Bu Bölümün İndex Sayfasına Gider

Bir Sonraki Sayfaya Gider