TÜRKİYE GAZETESİ YAYINLARI

 

İSLÂM ALİMLERİ ANSİKLOPEDİSİ

3.CİLD

Bir Önceki Sayfaya Gider

CİLD  -  ALFABE  -  ASIR

Bir Sonraki Sayfaya Gider

01   02   03   04   05   06   07   08   09   10   11   12   13   14   15   16   17   18

ABDÜLAZÎZ BİN YAHYÂ EL-KINANÎ (Radıyallahü Anh)

Büyük fıkıh âlimlerinden. Lakabı Gûl'dür. Doğum târihi kesin olarak bilinmemektedir. 240 (m. 854) târihinde vefât etti. İmâm-ı Şâfiî hazretlerinin zamanında talebe idi. Halîfe Me'mun zamanında Bağdâd'a geldi. İbn-i Uyeyne, Abdullah bin Muâz es-San'anî, Mervân bin Muâviye el-Fezârî, Hişam bin Süleymân el-Mahzûmî gibi âlimlerden rivâyetlerde bulunup, ilim almıştır. Ondan da, Ebû Bekir Ya'kûb bin İbrâhîm et-Teymî, Hüseyn bin Fadl el-Beclî rivâyetlerde bulunmuştur. Dâre Kutnî dedi ki: "İmâm-ı Şâfiî'nin fazî-letlerine dâir, Ebû Ali İsfehânî'nin yazdığı kitapta okudum.

Bu eserde, İmâm-ı Şâfiî'den (r.a.) ilim alan talebeleri anlatılmakta ve şöyle denilmektedir: Ona tâbi olan, ondan ilim alıp, fazîletini i'tirâf edenlerden birisi de Abdülazîz bin Yahyâ'dır. O, İmâm-ı Şâfiî hazretleri ile uzun müddet beraber kaldı. Beraber Yemen'e gittiler. Abdülazîz bin Yahyâ da, kendi kitaplarında, sınıflın, husus ve beyân mevzularını anlatırken İmâm-ı Şâfiî'den (r.a.) bahsetmiştir. Bütün bu bilgiler, İmâm-ı Şâfiî'nin Risâle adlı eserinde mevcuttur. Abdülazîz bin Yahyâ, Ehl-i sünnet i'tikâdını müdâfaa için, Ehl-i bid'atan olanlarla münazaralar yapmıştır. İçerisinde, münâsip olmayan bir çok mevzuların bulunduğu "Hayda" kitabı ona nisbet edilmişse de, büyük âlim Zehebî bunu kabul etmemektedir.

Hatîb-i Bağdâdî: "Abdülazîz bin Yahyâ, ilim ve fazîlet sâhiblerindendir. Çok eserleri vardır. İmâm-ı Şâfiî'nin yanında yetişen âlimlerden olup, devamlı onunla beraber olmakla tanınmıştır" demektedir.

Büyük âlim Ebû Ayna anlattı: Abdülazîz el-Kınânî, fizikî yönden pek gösterişli değil idi. Birgün halîfe Me'mûn'un huzuruna girdi. Halîfe'nin yanında Ebû İshâk el-Mu'tasım vardı. Abdülazîz el-Kınânî girince güldü. Bunun üzerine Abdülazîz el-Kınânî: "Ey mü'minlerin emîri! Bu bana niçin gülüyor? Allahü teâlâ, Yûsuf'u (a.s.) güzelliğinden, yakışıklılığından dolayı peygamber olarak seçmedi ki" dedi. Me'mûn güldü ve cevâbını beğendi.

 

KAYNAKLAR

1) Târîh-i Bağdâd Cild-10, sh-449

2) El-A'lâm cild-4, sh-29

3) Tehzîb-üt-tehzîb cild-6, sh-363

4) Şezerât-üz-zeheb cild-2, sh-95

5) Keşf-üz-zünûn sh-634

6) Mu'cem-ül-müellifîn cild-4, sh-263

7) Tabakât-üş-Şâfiiyye cild-2, sh-144, 146

 
 

Bir Önceki Sayfaya Gider

Bu Bölümün İndex Sayfasına Gider

Bir Sonraki Sayfaya Gider