Geri

   

 

 

İleri

 

6 VİTİR NAMAZI

Vitir namazı vacip olup üç rek'attır ve bir selâm (la bitirilir). Vitrin her rek'atında Fatiha ve (ardından) bir sûre okunur. (Vitrin) ilk iki rek’atından sonra oturulur ve sadece "et-Tehıyyâtü" okunur. Üçüncü rek'ata kalkınca "Sübhaneke" okunmaz. Üçüncü rek'atta, (Fâtiha'nın ardından) sûreyi okuduktan sonra eller kulakların hizasına kaldırılır ve "Allahü ekber" dedikten sonra, rükûya varmadan önce ayakta kunût duası okunur. Bütün sene boyunca (bu böyle uygulanır). Vitrin haricinde kunût okunmaz. Kunût, dua demek olup şöyle okunur:

"Allâhümme innâ nestaînüke ve nestehdîke ve nestağfiruke ve netûbü ileyke ve nü'minü bike ve netevekkelü aleyhe ve nüsrii aleyke'l-hayra küllehû neşküruke velâ nekfüruke ve nahle'u ve netrüku men yefcüruk.

Allâhümme iyyâke na'büdü ve leke nusalll ve nescüdü ve ileyke nes'â ve nahfidü nercû rahmeteke ve nahşâ azâbeke itine azâbeke'l-cidde bi'lküffâri mülhak ve sallallahü alâ seyyidinâ Muhammedin'in-Nebiyyi'l-ümmiyyi ve âlihı vesellem.

Kunût duasını cemaat da tıpkı imam gibi okur.

Ebû Yusuf (rahimehullah): "İmam, kunûtu okuyup da (aşağıda metni verilen) duaya başlayınca, cemaat da kendisine uyarak onunla birlikte okur." demiştir.

İmam Muhammed ise, cemaatin, imamla birlikte okumayacağını, ancak (imamın okuduğu duaya) amin diyeceğini söylemiştir. Dua şudur:

"Allahümme'hdinâ bifadlike fi-men hedeyte ve âfinâ fi-men afeyte ve tevellenâ fi-men tevelleyte ve bârik lenâ fimâ a'tayte ve kınâ şerre ma kadayte, inneke takdî ve lâ yukdâ aleyke, innehû lâ ezillü men vâleyte ve lâ ye’ızzü men âdeyte, tebârekte rabbenâ ve teâleyte ve sallallahü alâ seyyidinâ Muhammedin ve âlihî ve sahbihî ve sellem.

Kunût duasını bilmeyenler üç kere, "Allahümmağfırlî" der; yahut, «Rabbenâ âtinâ fiddünyâ haseneten ve fi'l-âhireti haseneten ve kına azâbe'n-nâr» duasını okurlar, yahut da: "Ya Rabbi, yâ Rabbi, yâ Rabbi" derler.

Sabah namazında kunût duasını okuyan birine uyanlar, imamla birlikte (kunût için) kalkarlar ve en itimada şayan görüşe göre bir şey okumazlar ve ellerini yanlarına salarlar.

Vitir namazında kunût duasını unutup rükûda veya rükûdan kalkınca hatırlayan bir kimse (artık) kunûtu okumaz.

Rükûdan kalkınca okuduğu takdirde, ikinci kez rükû etmez ve kunûtu asıl okurnası gereken yerde okumadığı için sehiv secdesi yapar.

İmama uyanlar, henüz kunût duasını tamamlamadan veya kunûta henüz başlamadan imam rükûya gitse, rükûyu kaçıracaklarından endişe ettikleri takdirde imamla birlikte rükû eder.

Kunûtu imam terk ettiği takdirde, rükûda imama yetişmeleri mümkünse cemaat kunûtu okur, aksi halde imama uyar. Eğer vitrin üçüncü rek'atının rükû’unda imama yetişirlerse kunûta (hükmen) yetişmiş sayılacakları için cemaatle kılamadıkları rek'atlarla kunûtu okumazlar.

Vitir namazı cemaatle sadece Ramazanda kılınır. Vitrin Ramazanda cemaatle kılınması, gecenin sonunda tek başına kılınmasından daha faziletlidir. Kâdîhân'nın tercihi bu olup kendisi doğrusunun bu olduğunu söylemiş, diğerleri ise aksini iddia itmişlerdir.