Geri

   

 

 

 

İleri

 

182. Teşehhüdde Oturma Şekli

958- Vâil b. Hucr'den nakledilmiştir ki: (Kendi kendime) Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'ın nasıl namaz kıldığına bakayım, dedim. Hazret-i Peygamber; kalkıp kıbleye döndü ve tekbir aldı. Ellerini kulaklarının hizasına kadar kaldırdı, sonra sağ eli ile sol elini tuttu. Rükû' yapmak isteyince ellerini ilk tekbirde olduğu gibi kaldırdı. Sonra da sol ayağını yere yayıp oturdu ve sol elini sol uyluğunun üzerine koydu. Sağ dirseğini sağ uyluğundan uzakta tuttu (uyluğun üzerine koymadı), iki parmağını (küçük parmakla yanındaki) yumdu (baş ve orta parmaklan ile) bir halka yaptı onu şöylece işaret edereken gördüm.(Müsedded dedi ki);

Bişr, baş ve orta parmağı ile halka yaptı, işaret parmağı ile işaret etti.

Nesâî, sehv 31, 34; iftılâh 11; Dârimî, salât 93; Ahmed b. Hanbel, IV, 316, 318.

959- Abdullah b. Ömer (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Namazın sünneti, sağ ayağını dikip sol ayağını bükmen (yere yayman)dır.

Buhârî, ezan 145; Mâlik, nıdâ 51.

960- Abdullah b. Ömer;

" Sol ayağını yatırıp, sağ ayağını dikmen namazın sünnetindendir" demiştir.

961- Cerîr; Yahya'dan aynı isnâdla yukarıdaki hadisin benzerini rivâyet etmiştir.

Ebû Dâvûddedi ki: Hammâd b. Zeyd, Yahya'dan aynen Cerîr’in dediği gibi;

" ...Sünnettendir" diye rivâyet etmiştir.

962- Yahya b. Said'den rivâyet edildiğine göre; Kasım b. Muhammed, onlara teşehhüdde oturmayı göstermiş, (sonra Ka'nebî) bu (önceki) hadisi zikretti.

963- İbrahim b. Yezid (en-Nehaî)’den nakledilmiştir ki:

" Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) namazda oturduğu zaman sağ ayağını diker (bundan dolayı) ayağının üstü kararırdı."