Geri

   

 

 

 

İleri

 

10- «Ezaya Allah (azze ve celle)'den Daha Sabırlı Kimse Yoktur» Hadisi Bâbı

7258- Bize Ebû Bekr b. Ebî Şeybe rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Ebû Muâviye ile Ebû Üsâme, A'meş'den, o da Saîd b. Cübeyr'den, o da Ebû Abdirrahman Es-Sülemî'den, o da Ebû Mûsa'dan naklen rivâyet etti. (Şöyle dedi): Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

«İşittiği ezaya Allah (azze ve celle)’den daha sabırlı kimse yoktur. Kendisine şirk koşulur. Çocuk iddia edilir. Sonra o yine bunlara afiyet verir. Rızık ihsan eder.» buyurdular.

7259- Bize Muhammed b. Abdillah b. Nümeyr ile Ebû Saîd El-Eşec rivâyet ettiler. (Dediler ki): Bize Veki rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize A'meş rivâyet etti.

(Dedi ki): Bîze Saîd b. Cübeyr, Ebû Abdirrahnınn Es-Sülemi'den, o da Ebû Mûsa'dan, o da Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’den naklen İm hadîsin mislim rivâyet etti. Yalnız: «Kendisine çocuk iddia edilir...» cümlesi müstesna! Çünkü onu zikretmemiştir.

7260- Bana Ubeydullah b. Saîd de rivâyet etti.

(Dedi ki) Bize Ebû Üsâme, A'meş'den rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Saîd b. Cübeyr, Ebû Abdirrahman Es-Sülemî'den rivâyet etti.

(Dedi ki): Abdullah b. Kays şunu söyledi. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

«İşittiği bir ezaya Allahü teâlâ'dan daha sabırlı kimse yoktur, kâfirler ona şerik koşuyor, çocuk iddia ediyor, bununla beraber o kendilerinel rızk ve afiyet ihsan ediyor, onlara veriyor!» buyurdular.

Bu hadîsi Buhârî «Kitâbu’l-Edeb» ile «Kitâbu't-TevliH »'de; Nesâî «Kitâbu'n-Nuût» ve «Kitâbu't-Tefsir»de muhtelif râvilârden tahric etmişlerdir.

Ulemânın beyânına göre bu hadîsten murad; Allahü teâlâ'nın vâsi' hilmini anlatmaktır. Onun hilmİ o kadar geniştir ki: Allah'ın çocuğu ve eşi vardır, diyen kâfirlere bile şâmildir. Mâziri: «Sabrın hakikati nefsi intikam almaktan ve emsali şeylerden men etmektir. Binâenaleyh sabır bir şeyden vaz geçmenin neticesidir. Bu neticeye Teâlâ hakkında sabır ismi verilmiştir.» diyor.

Kâdî Iyâz dahi: «Sabûr Allahü teâlâ’nın isimlerinden biridir ve âsilerden intikam almayan mânâsına gelir. Allahü teâlâ'nın isimler arasında halim ne mânâya gelirse, sabûr da o mânâyadır. Halim: İntikam almaya kudreti varken affedendir.» demektedir.