Geri

   

 

 

 

İleri

 

37- Ashâb-ı Şecerenin Yani Bey'at-ı Rıdvan'da Bulunanların (radıyallahü anhüm) Faziletlerinden Bir Bab

6560- Bana Hârûn b. Abdillâh rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Haccâc b. Muhammed rivâyet etti.

(Dedi ki): İbn Güreye şunu söyledi: Bana Ebû'z Zübeyr haber verdi ki, Câbir b. Abdillâh'i şöyle derken işitmiş: Bana Ümmü Mübeşşir haber verdi ki, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'i Hafsa'nın yanında şöyle buyururken işitmiş:

«Cehenneme inşaallah, ağacın altında bey'at eden şecere ashabından hiç bir kimse girmez.» buyururken işitmiş:

— Hayır ya Resûlallah! O da kendisini men etmiş. Bunun üzerine

Hafsa:

"Sizden hiç bir kimse yoktur ki, o cehenneme gelmesin." Sûre-i Meryem, Âyet: 71. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) de:

"Allah (azze ve celle) Sonra' Allah'dan korkanları kurtaracağız ve zâlimleri orada diz çökmüş halde bırakacağız Sûre-i Meryem, Âyet: 72. buyurdu." demiş.

Ulemânın beyânına göre bu hadîsden murad Hudeybîye'de ağaç altında Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'e bey'at edenlerden hiç birinin cehenneme girmeyeceğini kat'î surette bildirmektir. Nitekim bundan önceki Hâtıb hadîsinde de sarahaten bildirilmiştir. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'in burada «İnşaallah» demesi şüphe ettiği için değil, teberrük maksadıyledir.

Hazret-i Hafsa’nın itiraza benzeyen sözü, hakikatte itiraz değil, istirşâd, yani o bâbdaki hükmü anlatmasını istemektir. Cenâb-i Hak Kur'ân-ı Kerîm'de herkesin cehenneme geleceğini bildiriyor. Bu nasıl olacak, beni bu bâbda irşâd et! demek istemiştir. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) de onun okuduğu âyetin alt tarafım göstererek ehl-i takva mü'minlerin cehennemden kurtarılacağına, orası zâlim küffârın yeri olduğuna işaret buyurmuştur. Sahih kavle göre âyet-i kerîme'deki cehenneme gelmek tâbirinden murad sırat köprüsüdür. Sırat cehennemin üzerine kurulmuştur. Binâenaleyh bütün insanlar bu köprüden geçmek üzere cehennemin kenarına gelecekler; günahsız mü'minler sıratı rahatlıkla geçecek cezalılarla küffâr geçemeyip cehenneme düşeceklerdir.

Hudeybiye'de Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’e bey'at edenlerin sayısı bir rivâyette bindörtyüz (1400), diğer rivâyette beşyüz (500) dür.