Geri

   

 

 

 

İleri

 

3- Uyku Halinde Şeytanın Kendisiyle Oynadığını Haber Vermeme Bâbı

6062- Bize Kuteybe b. Said rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Leys rivâyet etti. H.

Bize İbn Rumh da rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Leys Ebû'z-Zübeyr'den, o da Câbir'den, o da Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’den naklen haber verdi ki, kendisine gelerek:

— Ben düşümde başımın kesildiğini ve onu kovaladığımı gördüm, diyen bir bedeviyi men ederek:

«Uyku esnasında şeytanın seninle oynadığını haber verme!» buyurmuşlar.

6063- Bize Osman b. Ebî Şeybe de rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Cerîr A'meş'den, o da Ebû Süfyân'dan, o da Câbir'den naklen rivâyet etti. Câbir Şöyle dedi: Bir bedevi Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’e gelerek:

— Ya Resûlallah! Rü'yamda başımın vurulup yuvarlandığını, kendimin de izinden koştuğumu gördüm, dedi. Bunun üzerine Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) o bedeviye:

«Uykun esnasında şeytanın seninle oynamasını âleme anlatma!» buyurdular.

Câbir

Dedi ki: Bundan sonra Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'i hutbe okurken dinledim:

«Sakın bîriniz uykusunda şeytanın kendisiyle oynadığını söylemesin!» buyurdular.

6064- Bize Ebû Bekr b. Ebî Şeybe ile Ebû Saîd El-Eşecc de rivâyet ettiler. (Dediler ki): Bize Veki' A'meş'den, o da Ebû Süfyân'dan, o da Câbir'den, naklen rivâyet etti. Şöyle dedi: Bir adam Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’e gelerek:

— Ya Resûlallah! Rü'yamda başımın kesildiğini gördüm... dedi. Bunun üzerine Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) güldü ve:

«Şeytan birinizle uykusunda oynadığı vakit onu âleme söylemesin!» tuyurdular. Ebû Bekr'in rivâyetinde:

«Birinizle oynanırsa...» ibaresi vardır. Şeytanı anmamıştır.

Mâzirî diyor ki: «İhtimal Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bu zâtın rü'yasının karışık düşlerden ibaret olduğunu vahy ile yahut rü'-yasında buna delâlet eden bir şey ile bilmiştir. Yahut rü'yacîaki bir delâlet onun şeytanın verdiği üzüntü kabilinden bir mekruh olduğunu göstermiştir. Tâbir âlimlerine gelince onlar kitaplarında baş kesilmesinden söz eder; ve bunu rü'ya sahibinin içinde bulunduğu nimetlerden veya mafevkinden ayrılmasına kuvvetinin elinden gidip bütün işlerinde hâlinin değişmesine delil sayarlar. Meğer ki rü'yayı gören köle ola. Bu takdirde rü'ya onun âzâd edileceğine delâlet eder. Rü'yayı gören hasta ise şifâ bulacağına, borçlu ise borcunu ödeyeceğine, haccetmemişse haccedeceğine, üzüntülü ile sevineceğine, korkmuşsa emniyete ereceğine delil olur.»