Geri

   

 

 

 

İleri

 

6- Oğlundan Başkasına: Ey Oğulcuğum, Demenin Cevazı ve Bunu Latife İçin Söylemenin Müstehab Oluşu Bâbı

5748- Bize Muhammed b. Uheyb El-Guberî rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Ebû Avâne, Ebû Osman'dan, o da Enes b. Mâlik'den naklen rivâyet etti. (Şöyle dedi): Bana Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

«Ey oğulcuğum!» diye hitab etti.

5749- Bize Ebû Bekr b. Ebî Şeybe ile İbn Ebî Ömer rivâyet ettiler. Lâfız İbn Ebî Ömer'indir. (Dediler ki): Bize Yezid b. Harun, İsmail b. Ebî Hâlid'den, o da Kays b. Ebî Hâzım'dan, o da Muğîre b. Şu'be'den naklen rivâyet etti. (Şöyle dedi); Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'e Deccal'i benden çok kimse sormamıştır. Bana şöyle buyurdular:

«Ey oğulcuğum! Sen onun için niye yoruluyorsun. O sana asla zarar verecek değildir.» Ben dedim ki: Onun beraberinde su nehirleri, ekme dağları olacağını söylüyorlar.

«O Allah'a bundan daha ehvendir.» buyurdular.

5750- Bize Ebû Bekr b. Ebî Şeybe ile İbn Nümeyr rivâyet ettiler (Dediler ki): Bize Veki' rivâyet etti. H.

Bize Süreye b. Yûnus da rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Hüşeym rivâyet etti. H.

Bize İshâk b. İbrahim dahi rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Cerîr haber verdi. H.

Bana Muhammed b. Râfi' dahi rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Ebû Üsâme rivâyet etti. Bu râvilerin hepsi İshıâil'den bu isnadla rivâyette bulunmuşlardır. Yalnız Yezid'in hadîsinden başka hiç birinin hadisinde Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in Muğîre'ye ;

«Ey oğulcuğum!..» sözü yoktur.

«O Allah'a bundan daha ehvendir.» cümlesinden murad onun Allah ındinde bir kıymeti yoktur ki, elinde böyle acaib garaib halketsin demektir.

Kitabımızın sonuna doğru görüleceği vecihle Deccal'ın bu gibi hârikalar gösteremiyeceğini bildiren hadîsler rivâyet olunmuştur. Bu hadîsler bir kimsenin yaşça kendinden küçük olan birine oğlum, oğulcuğum, yavrucuğum gibi sözleri söyleyebileceğine delildir. Bu gibi sözlerden murad lütuf ve şefkatdir. Başkasına oğlum diyen kimse şefkat ve merhamet hususunda sen benim oğlum yerindesin, demek ister. Nitekim ekseriya muhataba, kardeşim! diye hitab edilir. Bundan maksad da aynen öteki gibi şefkat ve merhamettir. Bu maksatla bu gibi kelimeleri söylemek müste-hab olur. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'in Hazret-i Muğîre'ye:

«O sana asla zarar verecek değildir» şeklinde verdiği cevâp mucizelerinden biridir.