Geri

   

 

 

 

İleri

 

2- Av Kendisinden Kaybolduktan Sonra Onu Bulan Kimse Bâbı

5094- Bize Muhammed b. Mihran Er-Kâzi rivâyet etti.

(Dedi ki) Bize Ebû Abdullah Hammâd b. Hâlid el Hayyad, Muâviye b. Salih'den o da Abdurrahman b. Cübeyr'den, o da babasından, o da Ebû Sa'lebe'den, o da Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'den naklen rivâyet- etti. (Şöyle buyurmuşlar):

«Okunu attığın zaman av senden gâıb olur da arkasından yetişirsen kokmadıkça onu ye!

5095- Bana Muhainnıed b. Ahmed b. Ebî Halef de rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Ma'n b. İsa rivâyet etti.

(Dedi ki): Bana Muâviye, Abdurrahman. b. Cübeyr b. Nüfeyr'den o da babasından, o da Ebû Sa'iebe’den, o da Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’den üç günden sonra avına yetişen hakkında:

«Öyle ise kokmadikça onu ye!» buyurmuşlar.

5096- Bana Muhammed b. Hatim dahi rivâyet etfi.

(Dedi ki): Bize Abdurrahman b. Mehdî, Muâviye b. Salih'den, o da Alâ'dan, o da Mekhûl'den, o da Ebû Salebet'el Huşenî'den, o da Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’den naklen av hakkındaki hadisini rivâyet etti. Sonra İlmi Hatim şunu söyledi: Bize İbn Mehdi Muâviye'den o da Abdurrahman b. Cübeyr ile Ebû'z-Zahiriyye'den o da Cübeyr b. Nüfeyr'den o da Ebû Sa’lebete-l'Huşeni’den Âlânın hadîsi gibi rivâyette bulundu. Yalnız o kokusunu zikretmedi de köpek hakkında şöyle dedi:

«Onu üç günden sonra ye meğer ki kokmuş ola; o taktirde onu bırakî» Bu hadisdeki yasaklama kerahat-i tenzihiye manasına hamledilmiş-tir. Çünkü kokmanın bir şeyin haram kılınmasında tesiri yoktur; İbn-ü Melek: «Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) efendimizin kokusu değişmiş bir yemek yediği rivâyet olunmuştur.» diyor. Nevevî de şunları söylemiştir: «Kokmuş yemeği yemekten nehiy tahrim değil tenzih manasına hamledümiştir. Sair kokmuş etlerle yiyecekleri yemek de mekruh olup haram değildir. Meğer ki zararından korkmuş ola. Bazı ulemâmız kokmuş etin haram olduğunu söylemişi erse de bu kavil zayıftır.