Geri

   

 

 

 

İleri

 

48- Müzdelife'de Bayram Günü Sabah Namazını Fazla Erken Kılmanın ve Fecrin Doğduğu Tehakkuk Ettikten Sonra Bunda Mübalağa Göstermenin Müstehab Oluşu Bâbı

3176- Bize Yahya b. Yahya ile Ebû Bekir b. Ebî Şeybe ve Ebû Küreyb toptan Ebû Muâviye'den rivâyet ettiler. Yahya dedi ki: Bize Ebû Muâviye, A'meş'den, o da Umara'dan, o da Abdurrahmân b. Yezîd'den, o da Abdullah'dan naklen haber verdi. Abdullah Şöyle dedi:

«Ben, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in vaktinden başka zamanda namaz kıldığını görmedim. Yalnız iki namaz müstesna; Müzdelife'-deki akşamla yatsı! O gün sabah namazını dahi vaktinden önce kıldı.»

3177- Bize Osman b. Ebî Şeybe ile İshâk b. İbrahim hep birden Ce-ıir'den, o da A'meş'den bu isnâdla rivâyet ettiler. Abdullah:

«Sabah namazını vaktinden önce alaca karanlıkta kıldı.» demiş.

Bu hadîsi Buhârî ile Ebû Dâvûd «Hacc» bahsinde; Nesâî «Hacc» ve «Namaz» bahislerinde tahrîc etmişlerdir.

Hadîsin râvisi Abdullah b. Mes'û'd'dur. Sabah namazının vaktinden Öhbe kılınmasından murâd: Mûtâd olan vaktinden evvel kılınmasıdır. Yoksa vakti girmeden kıldı demek değildir. Çünkü -vakti girmeden hiç bir namaz kılınamaz. .

Maksat; Sabah namazının çok erken yani alaca karanlıkta kılındığım anlatmaktır.

Hanefiîler'e göre sâir zamanlarda sabah namazını, ortalık iyice aydınlayıncaya kadar geciktirmek müstehab ise de bayram sabahı Müzdelife'de alaca karanlıkta kılmak, onlara göre de efdaldır.

Ulemâ, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in o gün sabah namazını şâir hacc fiillerine vakit bulabilmek için erken kıldığını söylemişlerdir.

Şâfiîler'e göre sabah namazını erken kılmak her zaman için müstehab işe de o gün her zamankinden daha fazla müstehabdır.