Geri

   

 

 

 

İleri

 

16- Nifaslı Kadının Îhramı Nifaslı ve Hayızlı Kadının Îhram Îçin Yıkanmalarının Müstehab Oluşu Bâbı

2966- Bize Hemmâd b. Seriyy ile Züheyir b. Harb ve Osman b. Ebî Şeyfae hep birden Abdeden rivâyet ettiler. Züheyir dedi ki: Bize Abdetü'bnü Süleyman, Ubeydullah b. Ömer'den, o da Abdurrahman b. Kâsım'den, o da babasından, o da Âişe (radıyallahü anha)'dan naklen rivâyet etti. Âişe şöyle dedi:

«Esma' binti Umeys ağacın altında Muhammed b. Ebî Bekir'i doğurdu da Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) yıkanarak telbiye getirmesini emretmesi için Ebû Bekir'e talimat verdi.

2967- Bize Ebû Gassân Muhammed b. Amr rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Cerîr b. Abdilhamîd, Yahya b. Saîd'den, o da Ca'fer b. Muhammed'den, o da babasından, o da Câbir b. Abdillâh (radıyallahü anhüma)'dan, Esma binti Umeys'in, Zü’l-Huleyfe'de doğurduğu zamanki hadisinde Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'in Ebû Bekir (radıyallahü anh)'a emir buyurduğunu, onun da yıkanıp telbiye getirmesi için Esmâ'-ya tembîhde bulunduğunu rivâyette bulunmuştur.

Nifâs: Çocuk doğurmak ve doğurduktan sonra gelen kan mânâlarına gelir; hayz mânâsında dahi kullanılır.

Hadîsin bir rivâyetinde Hazret-i -Esma'nın ağacın yanında, diğer rivâyetinde Zülhuleyfe'de, başka bir rivâyetinde Beydâ'da doğurduğu bildiriliyor. Bunlar birbirine yakın yerlerdir. Ağaç Zü’l Huleyfe'dedir. Beydâ', Zü'l Huleyfe'nin kenarındadır.

Kâdî İyâz: «İhtimâl Hazret-i Esma' göze görünmemek için Beydâ' kenarına inmiştir; Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in konakladığı yer Zü'l Huleyfe'de idi; orada gecelemiş; orada ihrama girmişti...» diyor.

Hadîs-i Şerif, nifâslı ve hayızlı kadınların ihrama girebileceklerine delildir. Bunların ihram için yıkanmaları Hanefîlerle Şâfiîler'e ve cumhûru ulemâya göre müstehab, Zâhirîler'le Hasan-ı Basrî'ye göre vâcibtir.

Hayz ve nifâslı kadınlar tavafla iki rekât tavaf namazından maada bütün hacc fiillerini yapabilirler. Çünkü Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem):

«Hacıların yaptığı her şeyi yap; yalnız tavaf etme!» buyurmuştur.

Bu hadîs iki rek'at tavaf namazının sünnet olduğuna delildir. Zîra Hazret-i Esma' bu namazı kılmamıştır.