Geri

   

 

 

 

İleri

 

30- Kabre Kadife Koyma Bâbı

2285- Bize Yahya b. Yahya rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Vekî' haber verdi. H.

Bize Ebû Bekir b. Ebî Şeybe de rvâyet etti.

(Dedi ki): Bize Gunder ile Vekî' toptan Şu'be'den, rivâyet ettiler. H.

Bize, Muhammedü'bnü'l - Müsennâ dahi rivâyet etti. Lâfız onundur.

(Dedi ki): Bize Yahya b. Saîd rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Şu'be rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Ebû Cemre, İbn Abbâs naklen rivâyet etti. İbn Abbâs:

«Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in kabrine kırmızı bir kadife konuldu.» demiş.

Müslim der ki: «Ebû Cemre'nin ismi: Nasru'bnü Imrân, Ebû't -Teyyâh'ın ismi ise: Yezîdü'bnü Humeyd'dir. Bunların ikisi de Serahs şehrinde vefat etmişlerdir.»

Nevevî diyor ki: « İmâm Şafiî ile bütün mezhebimiz ulemâsı ve diğer âlimler kabre kadife, yastık vb. gibi eşya konulmasının mekruh olduğunu söylemişlerdir. Bu hususta yalnız bizim giymesini istemedim.» demiştir.

Mevzubahis kadifeyi Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'in Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'den sonra hiç bir kimsenin kabrine koyan zât azatlısı Şakrân'dır. Şakrân: «Bu kadifeyi, ulemâmızdan Begavî bir süzûz göstererek (Et-Tehzîb) adlı kitabında bu gibi şeyleri koymakta bir beis olmadığını söylemiş ve bu hadîsle istidlal etmiştir. Doğrusu cumhûr-u ulemânın dediği gibi kabre kadife ve emsali şeyler koymak mekruhtur. Cumhûr-u- ulemâ bu hadise şöyle cevap vermişlerdir:

Kabre kadife koyma işinde Şakrân yalnız kalmıştır. Ashâb-ı kirâmdan hiç biri bu husûsda ona muvafakat etmemiş hattâ böyle bir iş yaptığını da bümemişlerdir.

Arzettiğimiz vecihle Şakrân bu işi Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'den sonra o kadifeyi kimse giymesin diye yapmıştır. Zîra Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) onu sırtına alır ve altına döşerdi. Şakrân, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'den sonra bu kadifenin sahip değiştirmesini nefsine yediremedi. Sair ashâb bu hususta Sakrân'a muhaliftirler. Beyhaki'nin İbn’i Abbâs (radıyallahü anh)'dan rivâyet ettiği bir hadîse göre İbn Abbâs kabirde cenazenin altına elbise konmasını mekruh görmüştür.»