Geri

   

 

 

 

İleri

 

11- Başa ve Diğer Yerlere Suyu Üç Defa Dökünmenin Müstahab Oluşu Bâbı

766 - Bize Yahya b. Yahya ile Kuteybetü'bnü Saîd ve Ebû Bekr b. Ebî Şeybe rivâyet ettiler. Yahya: Bize haber verdi tâbirini kullandı ötekiler: Bize Ebü'l Ahvas, Ebû İshak'dan, oda Süleyman b. Surad'dan, Oda Cübeyr b. Mut'im'den naklen rivâyet etti, dediler. Cübeyr Şöyle dedi: Ashab Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in huzurunda gusül hakkında münakaşa ettiler. Cemaatten biri:

— Bana gelince, ben başımı şöyle ve şöyle yıkarım, dedi. Bunun üzerine Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

«Bana gelince: Ben de başıma üç avuç su dökunurum.» buyurdular.

Bu hadis'i Buhârî «Kitabü'l Gusl» de Ebû Dâvûd, Nesâî ve İbn Mâce «Kitabü'l - Tahâre»de tahrîc etmişlerdir

İfâda: Suyu akıtmak, dökünmek demektir. Hadiste taksime delâlet eden «Emmâ» kullanılmış, fakat ibarenin bâzı kısımları hazfedilmiştir. Mânâ şudur.: «Bana gelince: Ben suyu başıma üç avuç döküyorum, fakat başkalarının ne yaptığını bilmiyorum. Yahut başkaları böyle yapmıyor.» Maamafih mezkûr edat tahkik edilirse mahzûf takdirine dahi hacet kalmadığı görülür. Çünkü «Emmâ» şart tafsil ve te'kid bildiren bir edâttır. Te'kid bildirdiğini Zemahşerî beyân etmiştir. Burada da te'kid içindir. Binaenaleyh taksime giderek mahzûf takdirine hacet yoktur.

Ashâb-ı kirâm'ın münâkaşası guslün sıfatı hakkındadır. Bazısı gusül şöyle yapılır; bazısı böyle yapılır demiş Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) de sünnet vecihle guslün nasıl yapılacağını kendilerine öğretmiştir.

767 - Bize Muhammed b. Beşşâr da rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Muhammed b. Ca'fer rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Şu'be Ebû ishâkdan, o da Süleyman b. Surad'dan, o da Cübeyr b. Mut'im'den, o da Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’den naklen rivâyet etti ki: (Aleyhisselâtü vesselam) efendimizin huzurunda cünüblükten yıkanmak (meselesi) konuşulmuş da:

«Bana gelince ben başıma üç defa su dökunurum.» buyurmuşlar.

768 - Bize Yahya b. Yahya ile İsmail b. Salim rivâyet ettiler. Dediler ki: Bize Hüseyni, Ebû Bişr'den, o da Ebû Süfyan'dan, o da Cabir b. Abdillâh'dan naklen haber verdi ki: Sâkif hey'eti Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’e sorarak:

— Bizim memleketimiz soğuktur. Acaba yıkanma işi nasıl olacak? demişler, Resûlü Ekrem (sallallahü aleyhi ve sellem):

«Bana gelince, ben başımın üzerine üç defa su dökerim.» buyurmuşlar.

İbn Salim kendi rivâyetinde şöyle dedi: «Bize Hüşeym rivâyet etti,

(Dedi ki): «Bize Ebû Bişr haber verdi» bir de: «Sakif heyeti dediler ki ya Resûlüllah...» dedi.

İmâm Müslim (rahimehüllah) bu hadîsin rivâyetinde de zaman zaman gösterdiği ilmî dirayet ve vukufunu göstermiştir. Şöyle ki: Ravilerden Hüşeym müdellistir ve Ebû Bişr'den rivâyet ederken hadis İmâmlarınca ihtilaflı olan «an» sığasını kullanmıştır. Bir müdellisin bu sîga ile rivâyet ettiği hadis hüccet olarak kabul edilmez. Meğer ki o hadisi şeyhinden işittiğini ispat eylesin. İşte Müslim, Salim'in rivâyetinde Hüşeym'in bize Ebû Bişr haber verdi dediğini göstermekle şeyhinden işittiğini ispat etmiştir. Bu rivâyetler de yukarıkilerin delâlet ettikleri Ahkâmın delillerindendir.

769 - Bize Muhammed b. El Müsenna da rivâyet etti

(Dedi ki): Bize Abdülvehhab yani Es - Şekafî rivâyet etti

(Dedi ki): Bize Ca'fer babasından, o da Cabir b. Abdillahtan naklen rivâyet eyledi. Câbir Şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) cünüplükten yıkanacağı zaman başına üç avuç su dökerdi.

Bunun üzerine Hasan b. Muhammed Cabir'e: «Ama benim saçım çoktur» demiş. Cabir Dedi ki bende ona; «Ey kardeşim oğlu Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in saçı senin saçından daha çok ve daha temizdi, dedim.»

Bu Hadis-î Buhârî Kitâbü'l Gusl»ün bir iki yerinde Nesâî dahi aynı bahiste tahrîc etmişlerdir.

Hasan b. Muhammed Hazret-i Câbir'e «Benim saçım çoktur» demekle başını yıkamak için üç avuç suyun yetmiyeceğini anlatmak istemiştir. Hazret-i Câbir de ona «Be kardeşim oğlu Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in saçı senin saçından daha güzel ve daha temizdi» Cevabını vererek üç avuç su ona bile yeterdi sana mı yetmeyecek demek istemiştir.