Geri

   

 

 

 

İleri

 

50 - Ganimete Hıyanetin Şiddetle Haram Kılındığı ve Cennete (Mü'minlerden Başka Kimsenin Giremiyeceği Bâbı)

323- Bana Züheyr b. Harb rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Hâşim b. El-Kâsım rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize İkrimetü'bnü Ammâr rivâyet eyledi.

(Dedi ki): Bana Simak el-Hanefi Ebû Zümeyl rivâyet etti.

(Dedi ki): Bana Abdullah b. Abbâs rivâyet etti.

Dedi ki: Bana Ömeru'nü'l-Hattâb rivâyet etti.

Dedi ki: Hayber gazasının vuku' bulduğu gün Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'in ashabından bir ka'ıkişi gelerek: filân şehîd, filân şehiddir, dediler. Nihayet bir adamın yanına uğrayarak (onun hakkında da) filân şehiddir, dediler. Bunun üzerine Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

«Hayır! Ben onu (ganimetten) aşırdığı bir hırka yahud bir yağmurluktan dolayı cehennemde gördüm.» dedi. Bundan sonra Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

«Ey Hattab oğlu! git. de: (cennete mü'minlerden başkası giremez) diye cemaatin içerisinde nida et!» buyurdu. Ben de çıktım ve:

Dikkat! «cennete mü'minlerden başkası giremez» diye nida ettim.

324- Bana Ebû't-Tahîr rivâyet etti.

Dedi ki: Bana İbn Vehb Mâlik b. Enes'den, o da Sevr b. Zeyd ed- Düclî'den, o da İbn Mutîin âzadlısı Ebû’l-Gays Salim’den, o da Ebû Hüreyre'den naklen haber verdi. H.

325- Bize Kuteybetü'bnü Said dahi rivâyet etti. Bu hadis onundur.

(Dedi ki): Bize Abdülaziz yani İbn Muhammed, Sevr'den, o da Ebû’l-Gays'dan, o da Ebû Hüreyre'den naklen rivâyet etti. Ebû Hüreyre şöyle dedi: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) ile birlikte Hayber (gazvesin)’e çıktık. Allah da bize fethi müyesser kıldı. Ganimet olarak altın ve gümüş almadık. (Sadece) eşya, yiyecek ve giyecek aldık. Sonra Vâdi'-ye çekildik. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'in yanında bir kölesi vardı. Bu köleyi ona Cüzam kabilesine raensub olan Dubeyb oğullarından Rif â'atü'bnü Zeyd namında bir zât hibe etmişti. Vadiye indiğimiz zaman Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'in kölesi tahtırevanına girmek için ayağa kalktı. Bu esnada kendisine bir ok isabet etti. Eceli de bundan oldu. Bunun üzerine biz: ona şebadet mübarek olsun ya Resulâllâh! dedik. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) (ise):

«Hayır!.. Muhammed'in nefsi kabza-i kudretinde olan Allaha yemin ederim ki; Hayber muharebesinde taksim edilmeyen ganimetlerden almış olduğu şu hırka ateş olmuş onun üzerinde alev alev yanmaktadır.» dedi. Herkesi bir korku almıştı. Derken bir zat bir yahud iki adet pabuç tasınası getirdi. Ve:

Yâ Resulâllâh! (Bunu) Hayber gününde almıştım; dedi. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

«Ateşden bir papuç tasınası, yahud; ateşten İki papuç tasınası...» buyurdular.

Bu hadisi Buhârî «Kitab ü’l-Megâzî » ile «Kitâbü'l-Eymân ve'n-Nüzür» de, Ebû Dâvûd ve Nesâî «Kitabü's-Siyer »de tahric ettikleri gibi İbn Hibbân, Hâkim ve İbn Mendeh dahi rivâyet etmiştirlerdir.

Bazıları vak'anm Huneyn'de geçtiğini rivâyet etmişlerse de doğrusu bu hadisde rivâyet edildiği vecihle Hayber'de olmasıdır.

Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in ashabının tebriklerine: «Hayır!..» diye cevap vermesi ölen adam hakkında verdikleri hükmü reddetmek ve bir kimse hakkında cennetlik veya cehennemliktir diye birden hüküm vermenin doğru olmadığına işaret içindir.

Bürde: Çizgili kumaştan yapılmış kaftan veya hırka gibi elbisedir. Müteradifi semle ve nemiradır. Abâe: yağmurluk demektir.

Gulûl: Ebû Ubeyde'nin beyanına göre hassaten ganimet malına hıyanet etmektir. Bazıları onun her nevi hıyanete âmm ve şâmil olduğunu söylerler.

Hadisde zikredilen vadiden murâd: Medine’ye yakın « Vadilkura» ismini taşıyan köydür.

Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'in kölesinin ismi Mid'am idi. Bazıları bu kölenin kerkire olduğunu söylerler. Bu köleyi Rifâ'-atü'bnü Zeyd Hudeybi'ye musâlehasında bir cemaatla Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’e gelerek müslümanlığı kabul ettiği sırada hediyye etmişti.

Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) Hn: «hırka ateş olmuş, onun üzerinde alev alev yanmaktadır.» «Ateşden bir pabuç tasınası — yahud ateşden iki pabuç tasınası...» buyurması bu eşyadan dolayı verilecek uhrevî cezaya tenbih içindir. Mezkûr eşya ateş haline getirilerek ganimete hıyanet edenler onlarla azâb edilecektir. Maamâfih ibare sebebi zikir; müesbbebî kasd kabilinden mecaz da olabilir. Bu takdirde: hıyanet edenler, ganimetten aşırdıkları eşya sebebile cehennemde azâb olunurlar ma'nasına gelir.