CŻLD       ALFABE       KONU       KABR-Ż ŽERŻFLER

1.   2.   3.   4.   5.   6.   7.   8.   9.   10.   11.   12.
     
 

SÂDIK EFENDİ

Kayseri ālim ve velīlerinden. On sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıllarda yaşamıştır. Babası, sālih bir zāt olan Mehmed Sādık Efendidir. 1768 (H.1182) senesinde Kayseri'de doğdu. 1849 (H.1266) senesinde aynı şehirde vefāt etti. Kabri, Kurşunlu Cāmii mināresi yakınındadır.

Kayseri'nin Hasbek Mahallesindeki Kavaklı Ev adıyla bilinen evlerinde dünyāya gelen Sādık Efendi, ilk öğrenimini babasından gördü. Küēük yaşta Kur'ān-ı kerīmi ezberledi. Dokuz yaşındayken babası Mehmed Sādık Efendi vefāt edince, ağabeyi İbrāhim Efendinin terbiyesinde kaldı. Sonra büyük ağabeyi Ahmed Efendi ile birlikte Ürgüp'e geldi. Ahmed Efendi, kardeşi Sādık Efendinin yetişmesi iēin gayret etti. Ürgüplü Hacı Mustafa Efendinin Derslerine devām etti.Ağabeyi vefāt edince, Amasya'ya giderek, tahsīlini Hilfet Gāzi Medresesinde tamamlamaya ēalıştı.Sonra Ankara'ya gelip halk arasında ilim ve fazīleti ile meşhūr Kara Sālih Efendinin ders halkasına dāhil oldu. Bilāhare İstanbul'a gelerek meşhūr ālim Fenārī Hāşiyesi sāhibi Abdullah Efendinin derslerine devām etti.İlim ve fazīlette yüksek derece sāhibi oldu. 1816 senesinde İstanbul'da rüūs imtihanını kazanarak Kayseri Pervāne Bey Medresesi Müderrisliğine tāyin edildi. Kayseri'ye döndüğü sırada Erzincanlı Hacı Süleymān Efendinin derslerine de devām ederek, icāzet, diploma aldı. Seyfullah Efendi Cāmii İmām-hatipliği vazīfesini de yürüttü. Serēeoğlu Cāmiinde vāz ve nasīhat ederek insanlara İslāmiyeti anlattı. Ağcaşarlı Zekeriyā Efendinin kızıyla evlendi. Ayrıca uhdesine Gemerek kasabası cami kürsü şeyhliği de verildi. Ramazān-ı şerīfte oraya giderek İslāmiyetin emir ve yasaklarını anlattı. Az zamanda ders halkasında binlerce ilim talebesi toplandı. Māverāünnehr ālimlerinden Abdullah Tālīu'l-Buhārī isminde bir ālim onun sohbetinde ve ilim meclisinde bulunup üstünlüğünü kabūl etti.

Kayseri'de elli seneden fazla ilim ve feyz saēmakla meşgūl olan Sādık Efendi, altı yüz seksen ālim ve fazīlet sāhibi kimseye icāzet verdi. İlmiyle ve güzel ahlākıyla insanlara örnek oldu. Ömrünün son yıllarında kırk üē fazīletli zāta daha icāzet vererek ders ve dāvetini tamamladı. 1849 (H.1266) senesinde seksen dört yaşında Kayseri'de vefāt etti. Kurşunlu Cāmii mināresi yakınındaki kendine mahsus mezara defnedildi.

 

KAYNAKLAR

1) Meşāhir-i Kayseri; s.63