CŻLD       ALFABE       KONU       KABR-Ż ŽERŻFLER

1.   2.   3.   4.   5.   6.   7.   8.   9.   10.   11.   12.
     
 

PÎR AHMED ERZİNCÂNÎ;

Evliyānın önde gelenlerinden. İsmi Pīr Ahmed'dir. Erzincan'a bağlı Tabih adlı köyde doğdu. Babası aslen Hemedanlıdır. Erzincan'a gelip o civarda Pīr Muhammed Erzincānī hazretlerinin akrabāsı bir hanımla evlenmiş ve orada ikāmet etmişti. 1465 (H.870) tārihinde Erzincan'da vefāt etti. Kabr-i şerīfleri Erzincan'da, doğum yerleri olan Tabih köyündedir.

Pīr Ahmed daha küēük iken babası onu Şeyh Muhammed Erzincānī hazretlerine götürdü ve hizmet etmesi iēin yanına verdi. Pīr Ahmed, evliyā āilesine hizmetle büyüdü. İlim ve edeb öğrendi. Kur'ān-ı kerīmi ezberleyip, Hāfız oldu. Genē yaşta Muhammed Erzincānī hazretlerinden icāzet, diploma almakla şereflendi. Erzincan civārında hak yolun bilgilerini anlatıp öğretmekle meşgūl oldu.

Pīr Ahmed hazretleri, ilim, edep ve güzel ahlākı ile meşhūr oldu. Tüccar olan babasının vefātıyla kendisine ēok mal kalmıştı. O bunları hep hayır işlerinde harcadı. O civarda cāmiler ve dergāhlar yaptırdı. Yaptırdığı cāmiler yanında hep su ēıkmıştır. Pīr Ahmed hazretleri ömrünü ibādetle geēirdi.

Pīr Ahmed'i, hocası Muhammed Erzincānī hazretleri ēok severdi.Sultan Fātih ile Uzun Hasan arasında yapılan muhārebeden sonra sulh iēin Uzun Hasan, Fātih Sultan Mehmed Hana onu aracı olarak gönderdi. Pīr Ahmed, Sultan Fātih'e geldiğinde huzūrunda Kur'ān-ı kerīmden bāzı āyet-i kerīmeleri okuyup, okuduğu yerlerin tefsīrini yapmıştı. Fātih Sultan Mehmed Han bunun üzerine memnuniyetini bildirip, Uzun Hasan ile sulha rāzı oldu. Pīr Ahmed'e iltifat edip; "Lutfedip İstanbul'da ikāmet etmeniz mümkün olmaz mı?" diyerek İstanbul'a dāvet etti.Pīr Ahmed sonraları bir ara İstanbul'a gelip Ayasofya'da vāz ü nasīhatlerde bulunup Fātih ile sohbet ettiler. Daha sonra da memleketleri olan Erzincan'a döndüler.

 

KAYNAKLAR

1) Lemezāt, Süleymāniye Kütüphānesi, Hacı Mahmūd Kısmı, No: 4536, v.137