CŻLD       ALFABE       KONU       KABR-Ż ŽERŻFLER

1.   2.   3.   4.   5.   6.   7.   8.   9.   10.   11.   12.
     
 

NÛREDDÎN BERÎFKÂNÎ

Irak evliyāsından. İsmi Nūreddīn bin Abdülcebbār’dır. 1789 (H.1204) tārihinde Berīfkan köyünde doğdu. 1850 (H.1267) tārihinde vefāt etti.

Nūreddīn Berīfkānī iyi bir āile terbiyesi gördü. Önce Kur’ān-ı kerīmi hatmetti. Sonra fazīlet sāhibi birēok ālimden ilim öğrendi. Mevlānā Yahyā Mervezī, Şeyh Mūsulī bunlardandır. Zāhirī ilimlerde yükseldikten sonra mānevī ilimlerde de olgunlaşmak isteyen Şeyh Nūreddīn, önce evliyā bir zāt olan Şeyh Hāc Mahmūd Celīlī hazretlerinin terbiyesine girdi ve kendisinden Kādiriyye yolunun edeplerini öğrendi. Sonra da Nakşibendī yolu büyüklerinden olup o sırada Bağdat’a gelmiş olan Şeyh Nūr Muhammed Hindī hazretleriyle görüştü. Ona talebe oldu. Kendisinden bu yolun edeplerini ve usūlünü öğrendi. Allahü teālā kalb gözünü aētı ve böylece mānevī feyizlere kavuşmuş oldu. Hocası kendisine icāzet (diploma) verip hak yolun bilgilerini öğretmekle vazīfelendirdi. Şeyh Nūreddīn Berīfkānī, Kādirī ve Nakşibendī yolu fazīletleriyle insanları irşāda ilim ve edep öğretmeye başladı. Güzel halleriyle, sohbetleriyle, mektuplarıyla insanlara hak yolun bilgilerini öğretti.

Nūreddīn Berīfkānī hazretleri ömrünü İslāmiyetin emirlerini yaymak ve insanlara doğru yolu göstermekle geēirdi. Çok talebe yetiştirdi. Bunlardan Şeyh Osman Rıdvānī; eserleri, kerāmetleri ve dīne hizmetleriyle ēok meşhur oldu.

Nūreddīn Berīfkānī hazretleri tasavvuf ilmine dāir Kitāb-ul-Büdūr adlż eserini yazdı. Bunu talebelerinden Seyyid Muhammed Sākin şerh edip aēıklamıştır. Talebelerine yazdığı mektupları da ēok kıymetlidir.

 

KAYNAKLAR

1) Ulemāünā fī Hidmet-il-İlmi Ved’dīn; s.604