CŻLD       ALFABE       KONU       KABR-Ż ŽERŻFLER

1.   2.   3.   4.   5.   6.   7.   8.   9.   10.   11.   12.
     
 

KARABAŞ ALİ EFENDİ

Evliyānın büyüklerinden. İsmi Ali'dir. Alāaddīn Atvel veyā Karabaş Ali Efendi olarak da bilinir. 1611 (H.1020) senesi Arapkir'de doğdu. 1685 (H.1097) senesi hac yolunda Mısır'a üē konak mesāfede Kal'a-i Nahl denilen yerde vefāt etti. Burada Şeyh Muhammed Gazāvī hazretlerinin kabri yanına defnedildi.

Ali Efendi, Kastamonu vilāyetine hicret edip, burada Halvetī yolu büyüklerinden Şeyh Şābān-ı Velī hazretlerine talebe oldu. Onun sohbetlerinde yetişip velīlik makamlarına yükseldi. Sonra İstanbul'a geldi ve Üsküdar'daki Mehmed Paşa Cāmiinde vāz ve nasīhatlerde bulundu. 1674 senesinde Vālide Atik Dergāhı şeyhi oldu. Burada yıllarca ilim ve edep öğretti. Çok talebe yetiştirdi. Ünsī Hasan Efendi ve Muhammed Nasūhī Efendi, yetiştirdiği talebelerin önde gelenlerindendir.

Dergāhına her sınıf insan gelir ve istifāde ederek ayrılırdı.Nefis ve arzularına uyarak günah işlemiş pekēok kimse, Ali Efendinin sohbetlerini dinleyip tövbe edip, pişmanlık duymuşlar sonunda ona talebe olmuşlardır. Dergāhında kimseye; "Sen şöylesin, sen böylesin." denilmezdi. Herkes ilim ve edeb öğrenmekle meşgūl olurdu.

Karabaş Ali Efendi teheccüd, gece namazını terk etmez, talebelerinin de kılmasını isterdi. Gündüzleri oruēlu geēerdi. Cumā günleri Vālide Atīk Cāmiinde vāz ederdi. Onun vāz ve nasīhatlerini dinlemek iēin gelenler erkenden cāmiyi doldurduklarından, boş yer kalmazdı. Her Cumā cāmi böyle dolup taşardı.

Sultan Dördüncü Mehmed Han da vāzlarına gelirdi ve vāzın başından sonuna kadar gözyaşları dökerdi. Bu sebeple kendisi; "Karabaş Ali Efendinin vāzları, aklıma İbrāhim-i Edhem hazretlerini getiriyor hattā tācı tahtı bırakıp dağlara ēıkasım geliyor." derdi.

Karabaş Ali Efendinin yazdığı keymetli eserlerinden bāzıları şunlardır:

1) Kāžifü Esrar-i Füsūs, 2) Žerh-i Akāid-i Nesefiyye bi Lisān-it-Tahkīk, 3) Mi'yār-üt-Tarīkat, 4) Tarīkatnāme, 5) Žerh ü Kasīde-i Ažkżyye Liž-Žeyh-il-Ekber, 6) Risāle-i Üsūl-i Erbaīn, 7) Esās-üd-Dīn, 8) Tefsīr u Sūre-i Tāhā, 9) Tābirnāme.

 

KAYNAKLAR

1) Osmanlı Müellifleri; c.1, s.148

2) Sicilli Osmānī; c.3, s.517

3) Menākıb-ı Ünsī Hasan Efendi