TÜRKİYE GAZETESİ YAYINLARI

 

İSLÂM ALİMLERİ ANSİKLOPEDİSİ

4.CİLD

Bir Önceki Sayfaya Gider

CİLD  -  ALFABE  -  ASIR

Bir Sonraki Sayfaya Gider

01   02   03   04   05   06   07   08   09   10   11   12   13   14   15   16   17   18

EBÜ'L-HÜSEYN MÂLİKÎ (Radıyallahü Anh)

Mâlikî mezhebindeki fıkıh ve hadîs âlimlerinden. İsmi, Ömer bin Muhammed bin Yûsuf bin Ya'kûb bin İsmâil el-Ezdî'dir. Künyesi, Ebü'l-Hüseyn olup, Mâlikî mezhebinde yüksek ve mütehassıs bir âlim olduğu için, Ebü'l-Hüseyn el-Mâlikî" diye meşhûr olmuştur. Bağdâd'da doğup orada yetişti. Zekî, çok kuvvetli bir hâfızaya sahipti. 39 senelik ömrünü hep ilim öğrenmekle geçirdi. 328 (m. 940) senesi Şa'bân ayının bitimine 13 gün kala, Perşembe günü vefât etti. Cenâze namazını oğlu Ebû Nasr kıldırdıktan sonra, Ebû Ömer Muhammed bin Yûsuf'un kabrinin yanına defn edildi.

Ebü'l-Hüseyn Mâlikî, hadîs, fıkıh, nahiv, lügat, şiir ve hesap ilimlerinde tanınmıştır. Sahip olduğu i-limlerin çoğunu dedesi Yûsuf'tan aldı. 17 yaşındayken, Emir Müktedir-billah tarafından, babasının yerine vekâleten Medînet-üs-Selâm (Bağdâd) şehrine kadı olarak ta'yin edildi. Fazîlet bakımından babasına çok benziyordu. O daha küçük yaşlarda iken, böyle ilim ve makam elde edince, halkın önce şaşkınlığı görüldü. Zamanla bu şaşkınlık hayranlığa döndü. Babasının vefâtına kadar, kadılıkta vekil olarak kaldı. Onun vefâtından sonra, Kâdı'l-kudât'lık, ya'nî başkadılık görevine ta'yin edildi. Ebü'l-Hüseyn Mâlikî, bu göreve başladığında yirmi yaşındaydı. Vefâtına kadar da bu vazifede kaldı.

Ebü'l-Hüseyn Mâlikî, fıkıhdan başka; miras, nahiv, lügat, şiir ve hesap ilimlerine ait çok kıymetli eserler vermiştir. Edebî şiirleri, çok güzeldir. İlk olarak yazdığı kitap "el-Ferec ba'de'ş-şiddet'dir. Bu eserin, üçyüz cüzlük büyük bir şerhi, "Müsned" adlı eserinden sonra yazmaya başladığı büyük bir eser olan "Garîb-ül-hadîs"i tamamlayamamıştır.

 

KAYNAKLAR

1) Mu'cem-ül-müellifîn cild-7, sh-319

2) Târîh-i Bağdâd cild-11, sh-229, 232

3) El-Bidâye ve'n-nihâye cild-11, sh-194

4) Ed-Dibâc-ül-müzehheb sh-230

5) Mu'cem-ül-udebâ cild-16, sh-67

6) Şezerât-üz-zeheb cild-2, sh-313

 
 

Bir Önceki Sayfaya Gider

Bu Bölümün İndex Sayfasına Gider

Bir Sonraki Sayfaya Gider