TÜRKİYE GAZETESİ YAYINLARI

 

İSLÂM ALİMLERİ ANSİKLOPEDİSİ

3.CİLD

Bir Önceki Sayfaya Gider

CİLD  -  ALFABE  -  ASIR

Bir Sonraki Sayfaya Gider

01   02   03   04   05   06   07   08   09   10   11   12   13   14   15   16   17   18

YAHYÂ BİN ABDÜLHAMÎD EL-HIMMANÎ (Radıyallahü Anh)

Meşhûr hadîs âlimlerinden. Künyesi, Ebû Zekeriyyâ'dır. Doğum târihi bilinmemektedir. 228 (m. 843) senesinde Samarrâ'da vefât etti. Samarrâ'da vefât eden ilk hadîs âlimi o idi.

Hımmânî, Bağdâd'a geldi. Orada, Süleymân bin Bilâl, İbrâhîm bin Sa'd, Şerik bin Abdullah, Ebû Avâne, Hammâd bin Zeyd, Hâlid bin Abdullah ve daha başkalarından hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir. Ondan da Hammâd bin Ali el-Verrâk, Ahmed bin Yahyâ el-Hülvânî, Ebû Bekir bin Ebüd-dünyâ, Ebû Kılâle er-Rakkâşî hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir. Kûfe'de "Müsned" yazanların ilki odur. Hadîs-i şerîf öğrenip, yazmak için çok memleketler dolaştı. Onbin hadîs-i şerîf ezberlemişti.

Abdullah bin Muhammed bin Menî' der ki: "Biz Yahyâ bin Abdülhamîd'in kapısının yanında idik! Bu sırada Yahyâ bin Maîn bineği üzerinde geldi. Hadîs âlimleri ona, kendilerine hadîs-i şerîf öğretmesi için istirhamda bulundular. O da "Ben Ebû Zekeriyyâ'nın yanına geldim" dedi. Ebû Zekeriyyâ'nın yanına girdi. Bir müddet içerde kaldıktan sonra, tekrar dışarı çıktı. Ona, Ebû Zekeriyyâ'yı nasıl buldukları sorulunca, sika (güvenilir) olduğunu söyledi."

Muhammed bin Abdullah bin Süleymân el-Hadrâmî dedi ki: "Muhammed bin Abdullah bin Nümeyr'e, Yahyâ el-Hımmânî'yi sordum. O da, onun sika ve iyi bir âlim olduğunu, ondan istediğini yazabileceğini söyledi."

 

KAYNAKLAR

1) Tehzîb-üt-tehzîb cild-11, sh-243

2) Mu'cem-ül-müellifîn cild-12 sh-205

3) Tezkiret-ül-huffâz cild-2, sh-423

4) Târîh-i Bağdâd Cild-14, sh-167

5) El-A'lâm cild-8, sh-152

 
 

Bir Önceki Sayfaya Gider

Bu Bölümün İndex Sayfasına Gider

Bir Sonraki Sayfaya Gider