TÜRKİYE GAZETESİ YAYINLARI

 

İSLÂM ALİMLERİ ANSİKLOPEDİSİ

3.CİLD

Bir Önceki Sayfaya Gider

CİLD  -  ALFABE  -  ASIR

Bir Sonraki Sayfaya Gider

01   02   03   04   05   06   07   08   09   10   11   12   13   14   15   16   17   18

MÜBERRİD (Radıyallahü Anh)

Kırâat, nahiv ve edebiyat âlimi. Künyesi, Ebü'l-Abbas olup, ismi, Muhammed bin Yezîd bin Abdülekber bin Umeyr bin Hassân bin Süleymân bin Sa'd bin Abdullah bin Zeyd'dir. Hocası, Mâzinî'nin bilgisini takdir ederek, "hakkı isbât edici" ma'nâsına kullandığı "Müberrid" kelimesi, onun lakabı oldu. Nahiv ilminde değişik bir usûl tâkib eden Kûfeliler, müberrid kelimesini müberred şeklinde söyleyerek, "soğutulmuş" ma'nâsına kullandılar. Basra'da doğan Müberrid, Bağdâd'da yerleşti ve 285 (m. 898) yılında burada vefât etti.

Müberrid, Basra'da devrinin büyük âlimlerinden Ebû Ömer Cermî, Ebû Osman Mâzinî, Ebû Hatem Sicistânî ve daha birçok âlimden ilim tahsil etti. Basra dil mektebine mensûb olan Müberrid, zekâsının parlaklığı, hâfızasının kuvveti, anlayış ve muhâkemesinin fazlalığı sayesinde, daha küçük yaşlarda nahiv ve lügat ilimlerindeki üstünlüğünü, çevresindekilere kabul ettirdi. 244 (m. 858) yılında bir âyet-i kerîmenin okunuşu ile ilgili, halife Mütevekkil’le Feth bin Hakan arasındaki bir münazaraya hakemlik yaptı. Devlet adamlarıyla dostluk kurdu. 247 (m. 861) yılında Mütevekkil’in öldürülmesinden sonra Bağdâd'a gelerek, orada yerleşti. Tâhiroğullarından vali Ubeydullah bin Abdullah bin Tâhir ve kardeşi tarafından himaye edildi. Bağdâd'da yıllarca insanlara ders vermekle meşgul oldu. İlminin çokluğu ve hâfızasının kuvveti ile meşhûr oldu. Dil mes'elelerinde delil olarak şiir okumadığı bir mes'ele yoktu.

Talebeleri arasında meşhûr âlimler yetişti. Ebû İshâk Zeccâc, İbn-i Keysân, Ebû Bekir Sûlî, İbn-i Dürüsteveyh, Muhammed bin Ebû Ezher, İsmâil bin Muhammed Saffâr, Ebû Abdullah Hâkimî, Ebû Sehl bin Ziyâd, Ebû Ali Tavmârî ve Nefteveyh gibi âlimler, bunlardan ba'zılarıdır.

Müberrid'in çoğunluğu dil ve edebiyat ilimlerine dâir kırktan fazla eseri vardır. Bunlardan "el-Kâmil fi'l-edeb" adlı olanı, bu tarzda yazılan eserlerin en kıymetlilerindendir. Hadîs-i şerîfler, târihî hâdiseler, hutbe ve darb-ı meseller, târihî rivâyetler ve eski şâirlere ait şiirleri toplamış ve bunların lügat, gramer ve târihî bilgi yönünden değerlendirmesini yaparak, zamanının dil ve edebiyat çalışmalarını kitap hâline getirmiştir. Bu eserin çeşitli zamanlarda şerhleri yapılmıştır. İlk olarak 1286 (m. 1869) yılında İstanbul'da olmak üzere değişik yerlerde baskıları yapılmıştır. "Muktedâb" adlı diğer bir eseri de nahiv ilmine dâirdir. Kitâb-ül-müzekker ve'l-müennes, Me'aniyy-ül-Kur'ân, Basra nahiv âlimleri tabakâti, Kitâb-üt-ta'âzî, Kitâb-ün-nesebi Kahtan ve Adnan, el-Maksûr ve'l-memdûd, el-İştikâk, Kavafî adlı eserler onun yazmış olduğu kitaplardan ba'zılarıdır.

Ebü'l-Abbas Müberrid buyurdu ki: "Denilir ki, güzel ahlâka yöneldiğin zaman, harâm olan şeylerden sakın. Geçimi ve rızkı en iyi olan, başkasının geçimini üzerine alandır."

Şu mübârek sözler onun eserinden alınmıştır. Âişe validemiz (r.anhâ) buyurdu ki: Resûlullahtan (s.a.v.) işittim. Buyurdu ki; "Bir kimse, insanların kızacakları şeyde Allah'ın rızâsını ararsa, Allahü teâlâ onu, insanlardan geleceklerden korur. Bir kimse, Allahü teâlânın kızacağı şeyde, insanların rızâsını ararsa, Allahü teâlâ onun işini insanlara bırakır."

"Kim, kalbini kibir, riya, haset ve gıybet gibi ma'nevî hastalıklardan temizlerse, Allahü teâlâ da o-nun bedeni ve a'zâlarıyla, hayırlı, rızâsına uygun işler yapmayı ona nasîb eder."

Hz. Ömer (r.a.) şöyle buyurdu: "Biz insanların işini kolaylaştırdık. Bizim işlerimiz de kolaylaştırıldı."

Hz. Ali (r.a.) buyurdu ki: "Savaşta yiğitlik, kızgınlıkta yumuşak huyluluk, ihtiyaç ânında da hakîkî dostluk ortaya çıkar."

 

KAYNAKLAR

1) Târîh-i Bağdâd cild-3, sh-380

2) Vefeyât-ül-a'yân cild-4, sh-313

3) Mu'cem-ül-müellifîn cild-12, sh-114

4) Mu'cem-ül-udebâ cild-19, sh-111

5) Lisân-ül-mîzân cild-5, sh-430

6) En-Nücûm-üz-zâhire cild-3, sh-117

7) Bugyet-ül-vuâtcild-1, sh-269

8) Mir'ât-ül-cinân cild-2, sh-210

9) Şezerât-üz-zeheb cild-2, sh-190

10) El-Kâmil fi't-târih cild-1, sh-184

11) Muntazam cild-6, sh-6

12) Miftah-üs-se'âde cild-1, sh-157

13) Muhtasar fî ahbar-il-beşer cild-2, sh-61

 
 

Bir Önceki Sayfaya Gider

Bu Bölümün İndex Sayfasına Gider

Bir Sonraki Sayfaya Gider