TÜRKİYE GAZETESİ YAYINLARI

 

İSLÂM ALİMLERİ ANSİKLOPEDİSİ

3.CİLD

Bir Önceki Sayfaya Gider

CİLD  -  ALFABE  -  ASIR

Bir Sonraki Sayfaya Gider

01   02   03   04   05   06   07   08   09   10   11   12   13   14   15   16   17   18

EBÛ HAMZA BAĞDÂDÎ (Radıyallahü Anh)

Kelâm, fıkıh, tefsîr ve hadîs âlimlerinden. Adı Muhammed bin İbrâhîm'dir, Bağdâd'lı olup, Bezzâr Lakabı ile meşhûrdur. Hocası Hârisi Muhâsebî'dir. Ayrıca, Sırrî-yi Sekatî ve başka büyük zâtların sohbetlerinde bulunup, kendilerinden ilim öğrendi. Ebû Bekr-i Kettânî, Hayr-ün-Nessâc ve başka zâtlar kendisinden hadîs-i şerîfler rivâyet etmiştir. Bir yere gideceği zaman Ebû Türâb Nahşebî ile beraber giderdi. Ebü'l-Hüseyin Nuri'nin akranı idi. Defalarca Basra'ya gitti. Bişr-i Hafî ile sohbet etti. Ebû Hamza Bağdâdî (r.a.), Bağdâd'da Ressâfe isimli mescidde va'z ederdi. Sonraları Medine isimli mescidde va'z etmeye başladı. Her Cum'a günü Medine isimli mescidde va'z ediyorken kendisine gâibden bir ses geldi. "Ey Ebâ Hamza! Bugüne kadar konuştun.

Çok güzel ve te'sîrli konuşuyorsun. Ama bundan sonra konuşmaman daha hayırlıdır" diyordu. Birden rengi değişti, sarardı ve kürsüden yere düştü. Ertesi Cum'a'ya varmadan vefât etti. Vefât edinceye kadar hiç konuşmadı 289 (m. 901).

İmâm-ı Ahmed bin Hanbel, bu zâta çok saygı gösterirdi. Evliyâ hâllerine ait bir mes'ele olursa, "Ey Ebâ Hamzaî Bu hususda ne buyurursun?" diye sorar, aldığı cevâblara hayran olurdu. Ebû Hamza (r.a.), tok olarak sahrada yola çıkmayı uygun bulmaz. "Böyle yapmakla, Allahü teâlâya tam tevekkül etmekte, O'na güvenmekte gevşeklik etmiş olurum" buyururdu. Ebû Hamza Bağdâdî buyurdular ki:

"Allahü teâlâ sana hayır yollarından birini açarsa, sen o yolda gayretle devam et. Ama o ni'meti sana ihsan edeni ve o ni'mete kavuşmana vesîle olanları da unutma. O ni'mete kavuştuğun için büyük-lenme. Senin yapacağın şey, buna kavuşturana şükretmendir. Eğer şükretmezsen, o ni'met, elinden alınır. İhsâri edeni üzmüş olursun. Eğer şükredersen, sana daha hayırlı yollar, daha güzel ni'metler ihsan edilir. Nitekim Allahü teâlâ, İbrâhîm sûresi 7. âyetinde "Eğer şükrederseniz elbette size ni'metimi arttırırım ve eğer nankörlük ederseniz, haberiniz olsun, gerçekten azâbım çok şiddetlidir" buyuruyor.

"Bir kimsenin, Allahü teâlâyı sevmesi, sonra da O'nu unutması, devamlı Allahü teâlâyı hatırlayıp, sonra da O'nu bulama ması ve Allahü teâlâyı anmakdaki tadı alıp, sonra da O'ndan gâfil plması düşünülenle."

"Allahü teâlâ "Câhillerden yüz çevir" (A'râf-199) buyuruyor. Nefs, câhillerin en câhilidir. O halde ondan daha fazla yüz çevirmelidir."

"Nefsinin kötü olan arzûlarını yapmayıp, onun âhırette kurtulmasını temin edebilirsen, nefsinin hakkını îfâ etmiş olursun, İnsanlar senin kötülüğünden emin olurlarsa, onların hakkını îfâ etmiş olursun."

 

KAYNAKLAR

1) Tabakât-üs-sûfiyye sh-295

2) Târîh-i Bağdâd cild-7, sh-310

3) El-A'lâm cild-5, sh-294

4) Tabakât-ül-kübrâ cild-1, sh-99

5) Nefehât-ül-üns sh-123

6) Risâle-i Kuşeyrî sh-139

 
 

Bir Önceki Sayfaya Gider

Bu Bölümün İndex Sayfasına Gider

Bir Sonraki Sayfaya Gider