TÜRKİYE GAZETESİ YAYINLARI

 

İSLÂM ALİMLERİ ANSİKLOPEDİSİ

3.CİLD

Bir Önceki Sayfaya Gider

CİLD  -  ALFABE  -  ASIR

Bir Sonraki Sayfaya Gider

01   02   03   04   05   06   07   08   09   10   11   12   13   14   15   16   17   18

ABDÜLMELİK BİN HABÎB (Radıyallahü Anh)

Fıkıh ve edebiyat âlimlerinden. Künyesi Ebû Mervan'dır. 174 (m. 790) senesinde doğmuştur. Endülüs Emevîleri zamanında Kurtuba'ya gitti. Fıkıhta büyük âlim olup, Mâlikî mezhebinde söz sahibi âlimlerinden idi. 238 (m. 852) yılında Endülüs'te vefât etti.

Abdülmelik bin Habîb; Endülüs'te Sa'sa'd bin Sellâm, Kâdî bin Kays, Ziyâd bin Abdurrahmân'dan ilim ve hadîs-i şerîf öğrendi. Sonra hacca gitti. Orada ise İbni Mâceşûn, İbrâhîm bin Münzir, Abdurrahmân bin Râfi ez-Zübeydî, İbni Ebî Üveys, Abdullah bin Abdülhakem, Abdullah bin Mübârek, Esed bin Mûsâ ve birçok âlimden ilim öğrendi ve hadîs-i şerîf dinledi. Sekiz sene süren bu tahsilinden sonra tekrar Endülüs'e döndü. Fıkhın yanında; lügat târih, neseb ve aruzda da âlim oldu. Aynı zamanda şâir idi.

Abdülmelik bin Habîb hakkında âlimler şöyle demişlerdir: Ahmed bin Abdülberkan: "O birçok ilimlere sahip, fıkıha, nahiv "(Arap dil bilgisi) ve aruza dâir eserleri olan, neseb (soy) ve târih âlimi ve şâir bir zât idi." Ba'zı âlimler: "Biz onu câmiden çıkarken, hadîs, ferâiz ve fıkıh öğrenmek için otuza yakın talebenin arkasında bulunduğunu gördük." Utbî: "Medine ehlinin usûlü üzere te'lifte bulunan, kitaplarından talebelerin istifâdesi çok olan, fıkıh, târih, edebiyatta çok sayıda eserleri bulunan bir âlimdir."

El-Kâdî Münzir bin Sa'îd şöyle anlatır: "Abdülmelik bin Habîb'in bir sürahisi vardı. İçinde süt ve balı eritir, hâfızasını kuvvetlendirmek için her sabah içerdi."

Abdülmelik bin Habîb'den iki oğlu Muhammed ve Ubeydullah ile Tekiyyuddîn bin liahled, İbni Vaddâh ve Mekâmî hadîs-i şerîf rivâyet etmiş ve ilim öğrenmiştir.

Rivâyet ettiği hadîs-i şerîflerde Peygamber efendimiz (s.a.v.): "Zevalden sonra kırâat, rükû' ve sücûduna riâyet ederek dört rek'at namaz kılan kimse ile yetmişbin melek de kılar ve geceye kadar onun için istiğfâr eder" buyurdu. Diğer bir hadîs-i şerîfte ise Peygamber efendimiz (s.a.v.) "Allah katında Kur'ân'dan daha üstün şefâatçi yoktur. Ne Peygamber, ne melek ve ne de başkaları" buyurdu.

Abdülmelik bin Habîb'in bine yakın eseri vardır. Bunlardan ba'zıları şunlardır: el-Vâdıha fi's-sünen ve'l fıkh, el-Câmi, Kitâ'tH fedâil-is-Sahâbe, Kitâb-ı garîb-il hadîs, Kitâb-ı tefsîr-il-Muvattâ, Kitâb-ı hurûb-il-İslâm, Kitâb-ül-mescidîn, Kitâb-ı sîret-il-imâm fi'l mulahhidîn, Kitâb-ı tabakât-ül-fukahâ ve't-Tâbiîn, Kitâb-ı nesâbin-il-hediy, Irâb-ül-Kur'ân, Kitâb-ı hasbe fi'l emrâd, Kitâb-ı ferâid, Kitâb-ı sehâ, İstina-ül-ma'ruf, Kitâb-ı kerâhet-il-gınâ', Kitâb-ı fi'n neseb ve fi'n nücûm. Kitâb-ı el-câmi, Kitâb-ı regâib, Kitâb-ı vera' fi'l-ilm, Kitâb-ı vera' fil-mal, Kitâb-ı hikem ve'l amel bi'l cevârih.

 

KAYNAKLAR

1) Ed-Dibâc-ül-müzehheb sh-154

2) Tezkiret-ül-huffâz cild-2, sh-536

3) Lisân-ül-mîzân cild-4, sh-59

4) İnbâ-ür-ruvât cild-2, sh-206

5) Mîzân-ül-i'tidâl cild-2, sh-148

6) Brockelman Sup cild-1, sh-231

7) El-A'lâm cild-4, sh-157

 
 

Bir Önceki Sayfaya Gider

Bu Bölümün İndex Sayfasına Gider

Bir Sonraki Sayfaya Gider