Geri    

 

 

  İleri

ANTİLLER

Kuzey Amerika ile Güney Amerika arasında ve Orta Amerika’nın doğusunda bulunan adalar topluluğu. “Antil Adaları” da denir. Kristof Kolomb’un bulduğu ve “Batı Hindistan” adını verdiği adalar bu adalardır. Pizigana haritasında “Antilia” olarak yazılıdır. Antiller, Güney ve Kuzey Amerika arasında, tropikal kuşağın kuzey yarımküreye düşen yerindedir. Dışı doğuya doğru bir yay görünümünde olan bu adalar, Karayib Denizini Atlas Okyanusundan ayırır.

Adalar arasında Filorida, Windward, Mona, Anegada gibi bir takım boğazlar da vardır.

Antiller, büyük ve küçük olmak üzere ikiye ayrılır. Büyük Antiller; Küba, Jamaika, Haiti, Porto Rico ve Virjin adalarını da içine alarak çevresindeki adalardan meydana gelir. Küçük Antiller ise, kuzeyden Bahama adalarından başlayarak, güneyde Venezuella’ya kadar uzanan adalardır. Bunların başlıcaları; Bahama, Caicos, Türk ve Jungtern adalarıdır. Bu adalar, 1000 kilometreye varan bir uzunluğa yayılmışlardır.

Antiller, ilk zamanlarda Amerika ile beraber iken, sonradan tektonik olaylar neticesinde, sulara gömülerek kaybolan bir kara parçasının su yüzünde kalan bölümleri durumuna gelmişlerdir. Adaların hemen hepsi dağlıktır. Toprak, umumiyetle kalkerleşmiştir. Çok volkanik bir alan halindedir. Antiller, yeryüzünün en çok depreme uğrayan yerlerindendir.

Adaların iklimi tropikaldir. Denize yakın bölgeleri daha da sıcaktır. Yıllık ortalama ısı 22 ile 27°C arasında değişir. Yıl boyunca esen rüzgarlar Atlas Okyanusunun rutubetini taşır. 3000 metreye ulaşan dağlar bu rüzgarları tuttuğu için bol yağış alır. Atlas Okyanusu’na bakan bölgeler, baştan başa sık ormanlarla kaplıdır. Rüzgar tutmayan yerleri kuraktır. Kuraklık kışın daha da fazlalaşır. Buralarda şiddetli kasırgalar ve fırtınalar olur.

Antillerin ormanlarında egreltiotları, bambu ağaçları, hurmalar, kurak yerlerinde çam, selvi ağaçları ile ardıçlar yer alır. Kalkerli arazide kaktüsler, savan otları görülür. Şekerkamışı, kahve, tütün, kakao, muz, pamuk, ananas gibi bitkiler yetişir.

Elde edilen reçine, kauçuk gibi kıymetli ürünler önemli hammaddeleri meydana getirirler.

Antillerde tropikal iklim hayvanları çoktur. Zehirli yılanlara az rastlanır.

Antiller ilk defa İspanyollar tarafından işgal edildi. İşgalden sonra, ağır işlerde çalıştırılmak üzere Afrika’dan milyonlarca zenci getirilip köle olarak çalıştırıldı. Ayrıca buraların yerli halkı olan kızılderilileri de önce köle olarak çalıştıran İspanyollar, sonra bunları soy kırımı ile yok etmişlerdir. Bu sebepten adaların bugünkü nüfusu beyazlar ve zencilerden meydana gelir. Bir ara İngilizler, Barbados, Jamaika, Trinidad adalarını; Fransızlar ise Martinique ve Guadeloupe’yi işgal etmişlerdir. En büyükleri Curaçao olan altı ada da Hollanda’ya aittir. Bugün Antillerde; Küba, Haiti ve Dominika olmak üzere, bağımsız üç devlet vardır. Hayat düzeyi genellikle düşüktür. Çalışma alanları dardır. Ülke ekonomisinin temeli tarımdır. Şekerkamışı, kakao, tütün, pamuk, meyve, kereste, kauçuk ve petrol ile asfalt başlıca ihraç maddeleridir. Adalarda ulaşım işleri zayıftır.

Küba ve Dominika’da yabancı dil İspanyolca olup, Haiti, Guadeloupe ve Martinique’de Fransızca; Bahama’larda ise İngilizcedir. Kimi yerlerde yerli dillere de rastlanır. Bunlar Güney Amerika dil ailelerine mensuptur.