Geri    

 

 

  İleri

ANTİGUA ve BARBUDA

DEVLETİN ADI

Antigua ve Barbuda

BAŞŞEHRİ

Saint John’s

NÜFUSU

86.000 (1990)

YÜZÖLÇÜMÜ

442 km2

RESMİ DİLİ

İngilizce

DİNİ

Hıristiyanlık

PARA BİRİMİ

Doğu Antiller Doları

Küçük Antil Adaları arasında yer alan üç adadan meydana gelmiş bir ülke. Antil Denizinin doğusundaki Antigua, Barbuda ve Redonda adalarında kurulan devletin yüzölçümü 442 kilometrekaredir. Redonda Adasında yerleşim yoktur.

Antigua Adasının bilinen tarihi 1493’te Kristof Kolomb’un adaya ayak basmasıyla başlar. 1632’de İngilizlerin eline geçen ada; yirminci asra kadar sömürge halinde kaldı. 1958’de Batı Hind Adaları Federasyonu’na katıldı. 1967’de Antigua, İngiltere karşısında bir tür dominyon statüsü kazandı. 1978’de ülkede bağımsızlık hareketleri başladı. Yapılan görüşmeler neticesinde 1981’de bağımsızlık ilan edilerek Antigua ve Barmuda Devleti kuruldu. Birleşmiş Milletlere ve Doğu Antiller Devletleri Örgütüne üye oldu.

Devleti meydana getiren adaların en büyüğü olan Antigua’nın yüzölçümü 280 kilometrekaredir. Bu adada dağ ve akarsu yoktur. En yüksek yeri Bopgy doruğu olup, 405 metredir. Kıyıları girintili çıkıntılıdır. Barbuda adasının yüzölçümü 160 kilometrekaredir. Düz ve ağaçlı bir mercan adasıdır. Üçüncü adası olan Redonda ıssız ve kayalık bir ada olup, fosfat yatakları bulunur.

Adalarda tropikal iklim hakimdir. Senelik sıcaklık ortalaması 27°C, yağış ortalaması ise, 1118 milimetredir.

Antigua ve Barbuda’nın nüfusunun büyük kısmını Afrika’dan getirilen zenciler meydana getirir. Halkın büyük çoğunluğu Anglikan Kilisesine bağlıdır.

Antigua ve Barbuda, İngiliz Uluslar Topluluğunun bağımsız bir üyesidir. Yasama organı iki meclisten meydana gelir. Temsilciler Meclisi üyeleri beş yılda bir seçilir. 17 kişi olan senato üyeleri ise devlet başkanı olan genel vali tarafından atanır.

Antigua ve Barbuda’nın ekonomisi tarıma ve turizme bağlıdır. Sanayi henüz gelişmemiş olup, genelde tarım ürünlerinin işlenmesine dayalıdır. Sanayi ürünleri arasında gıda, giyim, boya, mercek, ahşap ve kağıt yer alır. Ülke dış ticaretinin büyük bir kısmını ABD ve İngiltere ile yapar.

Adalarda ulaşım büyük ölçüde motorlu araçlarla sağlanır. 380 kilometrelik kara yolu ağı mevcuttur. Coolidge havaalanı uluslararasıdır. Ülkenin en önemli limanı St. John’s’tır.