Geri

   

 

 

İleri

 

2. Hatmin Edebleri ve Bunlarla İlgili Hususlar

Daha önce geçti ki, yalnız başına Kur'ân okuyanın namazda hatim yapması müstehabdır. Fakat namaz dışında hatim yapanla toplu olarak hatim yapanlar için, hatimlerinin gecenin evvelinde yahut gündüzün evvelinde olması müstehabdır; nitekim geçmişti. Şeriatın yasakladığı güne rastgelmemek şartı ile, hatim günü oruçlu olmak yine müstehabdır.

Tâbi'î ve Kûfe'li olan Talha ibn Musarrif, Müseyyib ibn Rafi've Hubeyb ibn Ebî Sabit'den (Allah hepsinden razı olsun) Sahîh olarak rivâyet edilmiştir ki bunlar, hatmedecekleri gün oruçlu olarak sabahlarlardı.

Kur’ân okuyan ve okuyamayan kimselerin hatim meclisinde bulunmaları müstehab olur. Buhârî ve Müslim'in Sahîh'lerinde rivâyet ettik:

Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem, âdet (hayız) halindeki hanımlara, bayram günü çıkıp müslümanların duâ ve hayırlı işlerinde hazır bulunmalarını emretti."

Dârimî'nin Müsned'inde İbn Abbâs'dan (radıyallahü anhüma) rivâyet ettiğimize göre, İbn Abbâs, Kur’ân okuyan bir adamı gözetleyen bir adam görevlendirirdi. Adam Kur'an-ı hatmedeceği zaman, durumu İbn Abbâs'a (radıyallahü anhüma) bildirirdi; o da hatme hazır bulunurdu.

Hazreti Enes'in (radıyallahü anh) arkadaşı tabiî büyük İmâm Katade'den iki sahîh isnadla İbn Ebî Dâvud rivâyet eder ki:

"Enes ibn Mâlik (radıyallahü anh) Kur’ân-ı hatmettiği zaman, aile halkını toplar ve duâ ederdi."

Tabi'î büyük İmâm Hakem ibn Uteybe'den sahîh isnadlarla rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir:

"Mücahid ve Ubâde ibn Ebî Lübâbe bana haber gönderdiler ve dediler ki, biz sana haber gönderiyoruz; çünkü biz Kur'anı hatmetmek istedik. Kur’ân hatminde duâ etmek makbul olur, (sen de gelesin). Bazı sahîh rivâyetlerinde de şöyle ifade vardır: Kur’ân hatminde rahmet iner, denilirdi.

Yine sahîh bir isnadla Mücahid'den rivâyet edildiğine göre demiştir ki, Kur’ân hatmi zamanında toplanırlardı ve :

“rahmet iner" derlerdi.