Geri

   

 

 

İleri

 

14. Nahr (Kurban Bayram) Günü Mina'da Müstehab Olan duâlar ve Zikirler

Meş'arü'l-Haram'dan ayrılıp Mina'ya ulaşınca şöyle demek müstehabdır:

"Selâmet ve afiyetle beni Mina'ya ulaştıran Allah'a hamd olsun. Allah'ım burası Mina'dır. Senin kulun olarak ve kudretin altında bulunarak buraya geldim. Velî kullarına ihsan ettiğini bana da ihsan etmeni Senden istiyorum. Allah'ım! Mahrumiyetten ve dinimde musibetten Sana sığınıyorum, ey merhamet edenlerin en merhametlisi!..."

Akabe (Büyük Şeytan) taşlarını atmaya başlayınca ilk taşla Telbiye'yi keser. Orada duâ için beklemek sünnet değildir. Kurbanı varsa onu boğazlar yahut keser. Kesim ve boğazlama zamanında şöyle der:

 

 

 

 

 

 

"Allah'ın ismiyle (kesmeğe) başlarım. Allah her şeyden büyüktür Allah'ım! Muhammed üzerine ve ailesi üzerine rahmet et ve selâmet ve Allah'ım, Senden bana ulaşan Senin hediyendir. Benden (bu kurban ibâdetimi) kabul et" Eğer başkası adına hayvanı kesiyorsa "Falancadan kabul et" söyler. Kurbanı kestikten sonra başını traş eder. Başını traş ederken eliyle alnını tutup tekbir getirmesini sonra şöyle demesini bazı âlimlerimiz müstehab görmüşlerdir.

 

 

 

(Elhamdü lillâhi alâ mâ hedânâ, velhamdü lillâhi alâ mâ en 'ame bihî aleynâ. Allahümme hazihî nâsiyelî fetakabbel minnî veğfir lî zünûbî. Allâhümme'ğfir lî ve li’l-muhallikîne ve’l-mukassırîne yâ vâsia'l-mağfireti, amîn.)

"Bizi doğru yola ilettiğinden dolayı hamd Allah'a mahsustur. Bize verdiği nimetlerden dolayı hamd Allah'adır. Şu benim alnımdır, benden ibâdetimi kabul et, günahlarımı da bağışla. Allah'ım beni, traş olanları ve saçlarını kısaltanları bağışla, ey mağfireti geniş olan Allah!... Allah'ım kabul et."

Traşı tamamlayınca tekbir alıp şöyle der:

(Elhamdü lillâhillezî kada annâ nüsükenâ. Allahümme zidnâ îmânen ve yakînen ve tevfikan ve avnen veğfir lenâ ve liâbâinâ ve ümmehâtinâ ve’l-müslimîne ecmain.)

"Bizim hac ibâdetimizi yerine getiren Allah'a hamd olsun. Allah'ım îmanı, gerçek anlayışı, başarıyı ve yardımı bize artır. Bizi, babalarımızı, analarımızı ve bütün müslümanları bağışla."

١٤- فصل‏: في الأذكار المستحبة بمِنى يَوْمَ النحر‏.‏

إذا انصرفَ من المشعر الحرام ووصلَ مِنىً يُستحبّ أن يقول ‏قال‏:‏

‏”‏‏الحَمْدُ للّه الَّذي بَلَّغَنِيها سالِماً مُعافَىً،

اللّهمَّ هَذِهِ مِنَى قَدْ أتَيْتُها وأنا عَبْدُكَ وفي قَبْضَتِكَ أسألُكَ أنْ تَمُنَّ عَليَّ بِمَا مَنَنْتَ به على أوليائِكَ؛

اللّهمَّ إني أعُوذُ بِكَ مِنْ الحِرْمانِ وَالمُصِيبَةِ في دِينِي يا أرْحَمَ الرَّاحِمِينَ‏!‏‏"‏ (٢٥)

فإذا شرعَ في رمي جمرة العَقَبة قطعَ التلبية مع أوّل حصاة واشتغلَ بالتكبير فيُكبِّر مع كل حصاة، ولا يُسنُّ الوقوف عندها للدعاء، وإذا كان معه هَدْي فنحرَه أو ذبحه، استحبّ أن يقول عند الذبح أو النحر ‏قال‏:‏

‏”‏‏بِسْمِ اللّه واللّه أكْبَرُ؛

اللّهمَّ صَلِّ على مُحَمَّدٍ وعلى آلِه وسَلّم،

اللّهمَّ مِنْكَ وَإِلَيْكَ، تَقَبَّلْ مِنِّي‏"‏ أو تَقَبَّلْ مِنْ فُلانٍ إن كان يذبحه عن غيره‏.‏

وإذا حلَقَ رأسه بعد الذبح فقد استحبّ بعض علمائنا أن يُمسك ناصيته

(٢٦)  بيده حالة الحلق ويُكبِّر ثلاثاً ثم يقول‏: الحَمْدُ للّه على ما هَدَانا، والحَمْدُ للّه على ما أنْعَمَ بِهِ عَلَيْنا؛

اللّهمَّ هَذِهِ نَاصِيَتي فَتَقَبَّلْ مِنِّي وَاغْفِرْ لي ذُنُوبي،

اللّهمَّ اغْفِرْ لي وللْمُحَلِّقِينَ والمُقَصِّرِينَ، يا وَاسِعَ المَغْفِرَةِ‏,‏ آمِين‏.‏

وإذا فرغ من الحلق كبَّر وقال‏:

الحَمْدُ للّه الذي قَضَى عَنَّا نُسُكَنا؛

اللّهمَّ زِدْنا إيمَاناً وَيَقِيناً وَتَوْفِيقاً وَعَوناً، وَاغْفِرْ لَنَا ولآبائِنا وأُمَّهاتِنا والمُسْلِمينَ أجْمَعِينَ‏.‏