Geri

   

 

 

İleri

 

17. Hacet (İstek) Namazının duâları Ve Zikirleri

482- Abdullah ibn Evfâ'dan (radıyallahü anhüma) rivâyet edildiğine göre demiştir ki, Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Kimin Allah'dan bir dileği olursa, yahut insanoğullarından birinde görülecek bir ihtiyacı bulunursa, güzelce abdest alsın. Sonra iki rekât namaz kilsin. Sonra Aziz ve yüce olan Allah'a hamd etsin ve Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem'e salât getirsin. Sonra şöyle desin:

 

 

 

"Halîm olan, Kerîm olan Allah'dan başka hiç bir İlâh yoktur. Büyük Arş'ın Rabbı olan Allah noksanlıklardan münezzehtir. Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur. Senden rahmetinin gereği olan iyi şeyleri istiyorum. Yine mağfiretinin çeşitlerini, her iyilikten elde edinmeyi ve her günahdan selâmeti de Senden isterim.. Bağışlamadığın bir günah ve gidermediğin bir üzüntü bende bırakma. Rızâna uygun olan benim dilek ve hacetimi de yerine getir, ey merhamet edenlerin en merhametlisi! "

 

Ben de derim ki, musîbet hâlinde yapılan keder Duâsı ile duâda bulunmak müstehabdır. Bu duâ da şudur:

"Allah'ım! Bize hem dünyada, hem de âhirette iyilik ver. Ateş azabından da bizi koru." Nitekim Buhârî ve Müslim'in rivâyetlerine dayanarak daha önce bildirmiştik.

483- Osmân ibn Hanif'den (radıyallahü anh) rivâyet edildiğine göre; anadan doğma kör bir adam Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem'e gelip dedi ki, bana afiyet vermesi için Allahü teâlâ'ya duâ et. Peygamber buyurdu: İstersen duâ ederim, istersen sabredersin; sabretmen senin için daha hayırlıdır. Adam, Allah'a duâ et dedi. Bunun üzerine Peygamber ona güzel bir şekilde abdest almasını ve şu duâ ile duâ etmesini emretti:

Allahümme innîes'elüke ve eteveccehü ileyke binebiyyike muhammedin nebiyyi'r-rahmeti (sallallahü aleyhi ve selleme). Yâ muhammedü in-nî teveccehtü bike ilâ rabbî fî hâcetî hâzihi litukdâ lî Allahümme fese ffi'hu fiyye).

"Alah'ım Senden istiyorum ve Senin Rahmet peygamberin olan Muhammed (sallallahü aleyhi ve sellem) ile Sana teveccüh ediyorum. Ya Muhammed! Ben seninle şu işimin olması için Rabbime teveccüh ettim. Allah'ım! Onu bana şefaatçi kıl."

١٧- بابُ أذكارِ صَلاةِ الحَاجة

٤٨٢- روينا في كتاب الترمذي وابن ماجه، عن عبد اللّه بن أبي أوفى رضي اللّه عنهما قال:

قال رسول اللّه صلى اللّه عليه وسلم:

"مَنْ كَانَتْ لَهُ حَاجَةٌ إلى اللّه تَعالى أوْ إلى أحدٍ مِن بَني آدَمَ فَلْيَتَوَضَّأ وَلْيُحْسِنِ الوُضُوءِ، ثُمَّ ليُصَلّ رَكْعَتَيْنِ، ثمَّ لِيُثْنِ على اللّه عَزَّ وَجَلَّ وَلْيُصَلّ على النَّبِيّ صلى اللّه عليه وسلم ثُمَّ ليَقُلْ:

لا إِلهَ إِلاَّ اللّه الحَلِيمُ الكَرِيمُ سُبْحانَ اللّه رَبِّ العَرْشِ العَظِيمِ، الحَمْدُ للّه رَبّ العالَمِينَ، أسألُكَ مُوجِباتِ رَحْمَتِكَ، وَعَزَائِمَ مَغْفِرَتِكَ، وَالغَنِيمَةَ مِنْ كُلّ بِرّ، والسَّلامَةَ مِنْ كُلّ إثْمٍ، لا تَدَعْ لِي ذَنْبًا إِلاَّ غَفَرْتَهُ، وَلا هَمًّا إِلاَّ فَرَّجْتَهُ، وَلا حاجَةً هِيَ لَكَ رِضًا إِلاَّ قَضَيْتَها يا أرْحَمَ الرَّاحِمِينَ" قال الترمذي: في إسناده مقال.

قلتُ: ويُستحبّ أن يدعوَ بدعاء الكرب، وهو: "اللّهمَّ آتِنا في الدُّنْيا حَسَنَةً وفي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنا عَذَابَ النَّارِ" لما قدّمناه عن الصحيحين فيهما.

٤٨٣- وروينا في كتاب الترمذي وابن ماجه، عن عثمان بن حُنَيْف رضي اللّه عنه،

أن رجلًا ضريرَ البصر أتى النبيّ صلى اللّه عليه وسلم فقال: ادعُ اللّه تعالى أن يعافيني، قال: "إنْ شِئْتَ دَعَوْتُ، وَإِنْ شِئْتَ صَبرْتَ فَهُوَ خَيْرٌ لَكَ" قال: فادعُه، فأمره أن يتوضأَ فيُحسنَ وضوءَه ويدعوَ بهذا الدعاء: "اللّهمَّ إني أسألُكَ وأتَوَجَّهُ إِلَيْكَ بِنَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ نَبِيّ الرَّحْمَةِ صلى اللّه عليه وسلم، يا مُحَمَّدُ! إني تَوَجَّهْتُ بكَ إلى رَبّي في حاجَتِي هَذِهِ لِتُقْضَى لي، اللّهمَّ فَشَفِّعْهُ فيّ" قال الترمذي: حديث حسن صحيح.