Geri

   

 

 

İleri

 

33. Bir Mezar Başında Çırpınarak Ağlayan Ziyaretçiyi Bir Kimsenin, Onu Engellemesi, Sabrı Tavsiye Etmesi Ve Yine Dine Aykırı Şeylerden Alıkoyması.

 

444- Enes'den (radıyallahü anh) rivâyet edildiğine göre, şöyle anlatmıştır:

Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem, bir mezar yanında ağlamakta olan bir kadına rasgeldi. (Ona), Allah'dan kork ve Sabret, dedi”

 

 

 

445- İbn Hasâsiye diye tanınan Beşir ibn Ma'bed'den (radıyallahü anh) hasen bir isnadla rivâyet edildiğine göre, şöyle anlatmıştır:

"Ben, Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem ile yürürken bir de baktı ki, adamın biri, mezarlar arasında ayakkabılarıyla dolaşıyor, Hazreti Peygamber ona şöyle dedi: Ey Sibtiyyeteyn (adındaki lüks ayakkabılar) sahibi, ayakkabılarını (çıkarıp) bırak; (çünkü orası öğünme ve kibirlenme yeri değildir.)"

(Mezhebimizde, (Hanefilerde) ayakkabılarla mezarlıklarda gezmek yasak değildir, buradaki yasaklık, ya ayakkabılardaki pislikten, ya da kibir ve azamet belirtisi taşıyan gösterişli ayakkabılardan dolayıdır. Mezar ziyareti, insana tevazu ve mahviyeti yaşatmayınca, mezar ziyaretindeki maksat elde edilememiş demektir. -Mütercim-)

İyiliği emretmek ve kötülükten alıkoymak işinin farz olduğu üzerinde imâmların ittifakı vardır. Bunların delilleri, Kur’ânda ve Hadislerde herkes tarafından bilinmektedir. En doğrusunu Allah bilir.

٣٣- باب نهي الزائر مَنْ رآه يبكي جزعاً عند قبر، وأمرِه إِيَّاه بالصبرِ ونهيِهِ أيضاً عن غير ذلك مما نهى الشرعُ عنه

٤٤٤- روينا في صحيحي البخاري ومسلم، عن أنس رضي اللّه عنه قال‏: مرّ النبيُّ صلى اللّه عليه وسلم بامرأة تبكي عند قبر

فقال ‏قال‏:‏ ‏”‏‏اتَّقي اللّه وَاصْبِرِي‏"‏‏.‏‏

البخاري‏ (‏١٢٨٣‏)‏، ومسلم‏ (‏٩٢٦‏)

٤٤٥- وروينا في سنن أبي داود والنسائي وابن ماجه، بإسناد حسن، عن بشير بن معبد ـ المعروف بابن الخصاصية ـ رضي اللّه عنه قال‏: بينما أنا أُماشي النبيّ صلى اللّه عليه وسلم نظر فإذا رجل يمشي بين القبور عليه نعلان،

فقال ‏قال‏:‏

‏”‏‏يا صَاحِبَ السِّبْتِيَّتَيْنِ ألْقِ سِبْتِيَّتَيْكَ‏"‏ وذكر تمام الحديث‏.‏‏ (أبو داود‏ (‏٣٢٣٠‏)‏، والنسائي ٤/٢٩٦، وابن ماجه‏ (‏١٥٦٨‏) ‏‏.‏ (٣٣)

قلت‏: السِّبتية‏: النعل الذي لا شعر عليها، وهي بكسر السين المهملة وإسكان الباء الموحدة‏.‏ وقد أجمعت الأمة على وجوب الأمر بالمعروف والنهي عن المنكر، ودلائله في الكتاب والسنّة مشهورة، واللّه أعلم‏.‏