Geri

   

 

 

İleri

 

4 Hacc-ı Temettü

Hacc-ı temettü, bize göre haccı ifrattan daha efdaldir. Temettuya ihram bağlamak iki kısımdır: 1 — Mutemetti (haccı temettuya ihram bağlayan) kurbanını beraberinde getirir. 2 — Mutemetti kurbanını beraberinde getirmez. Haccı temettuun keyfiyeti: Mikâttan umreye ihramını bağlar, Mekke'ye girer umre için ziyaret, Safa - Merve arasında sa'yi yapar, tıraş olur veya makasla bazı tüylerini kırpar, böylece umresinden çıkar.

Tavafa başlarken telbiyeyi keser, Mekke'de ihrâmsız olarak durur, terviye (düşünce Arafat'tan bir gün öncedir) günü gelince Mescit’te hac ihramını bağlar, hacc-ı ifrada ihramını bağlayan hacının yaptığını yapar, Temettü için kendisine bir kan düşer, yoksa üç gün hacda (yâni bayramdan evvel) yedi gün de memleketine döndüğü zaman oruç tutar.

Mutemetti, beraberinde bir kurban getirmek istiyorsa, ihram bağlar ve bizzat kurbanını sürerek götürür. Kurbanı deve ise, boynuna, dağarcık veya bir pabuç takar, Ebû Yusuf ve Muhammed'e göre devenin iş'arı (ilânı) edilmesi lâzımdır. İş'ar: Hörgücün sağ tarafının yarılmasıyla olur. Ebû Hanife'ye göre iş'ar yoktur. Kurbanını beraber getiren Mekke'ye girdiği zaman tavaf eder, sa'yi yapar, terviye gününde hacca ihram bağlayıncaya kadar umre ihramından çıkamaz. Hac için ihramını terviye gününden evvel bağlarsa caizdir, fakat bu takdirde kendisine bir kan lâzım gelir. Kurban gününde tıraş olduğu zaman her iki ihramdan da (hac ve umre) tehallül eder. Mekkeliler için temettü ve kıran haccı yoktur, ancak onlar için hacc-ı ifrâd vardır. Hedyi (kurban) getirmeyen bir kişi (daha Arafat'a çıkmazdan evvel) umreden fariğ olunca ehline (memleketine) dönerse, temettü haccı bozulur.

Hac aylarından evvel umre için ihram bağlayan ve o zaman dört veya daha fazla tavaf yaparsa, sonra aynı senede hacca giderse mutemetti sayılmaz.

Haç ayları: Şevval, Zilka'de ve Zilhicce’nin on günüdür.

Eğer bu aylardan evvel hacca ihram bağlarsa, caizdir ve hac olarak ihram bağlanmış olur.

Kadın ihram zamanında hayız (âdet) kanını görürse gusül edip, ihramım bağlar, erkek hacının yaptıklarını yapar. Ancak temiz oluncaya kadar Kâbe’yi ziyaret edemez. Eğer Arafat'ta durduktan ve farz ziyareti yaptıktan sonra hayız kanını görürse, Mekke'den veda tavafını yapmadan ayrılır ve seder (veda) tavafını terkettiği için herhangi bir şey de lâzım gelmez.