Geri

   

 

 

İleri

 

15 Bayram Namazı

Ramazan bayramı günü daha namazgâha gitmeden evvel, insanın bir şey yemesi, gusül yapması, güzel koku sürünmesi müstehâptır. Ebû Hanîfe nezdinde, namazgâha giderken yolda tekbir getirmez. İmameyne göre, giderken yolda tekbir getirir, bayram namazından evvel namazgâhta nafile namaz kılınmaz.

Güneşin yükselmesiyle bayram namazının kılınması helâl olduğu zaman namazın vakti girer, zevale kadar devam eder. Ne zaman ki güneş batıya doğru kayarsa (yani göğün ortasından batıya doğru giderse) o zaman namazın vakti çıkar.

Bayram Namazı Nasıl Kılınır:

İmam cemaatla iki rekât namaz kılar, birinci rekâtta, iftitah (açış) tekbirini getirir, ondan sonra üç tekbir daha getirir. Sonra fatihatü’l-kitâp (Kur'anın başlangıç sûresi) ve diğer bir sure-i celilesini okuduktan sonra bir tekbir getirerek rükûa gider, sonra ikinci rekâtta evvelâ okur, okumaktan sonra üç tekbir alır ve dördüncü tekbiri getirerek onunla rükûa gider. İki bayram tekbirlerinde ellerini kaldırır ve yanına bırakır, bilâhare namazdan sonra iki hutbeyi iradeder, fitrenin hakikat ve ahkâmım o hutbede halka öğretir.

İmamla beraber bayram namazına yetişemeyen kişi, onu bilâhare kaza edemez. Eğer hava bulutlu olduğu için ayın görünmesi halk için müşkilleşirse, sonra şahitler devlet reisinin yanında öğleden sonra avı gördüklerini ifade ederlerse, bayram namazını ertesi günü kılarlar. Eğer ikinci günde namaz kılmaktan halkı alıkoyan bir özür meydana gelirse, o günden sonra kılamazlar.

Kurban bayramı günü, gusül etmek, güzel koku sürünmek ve namazdan sonraya yemeği tehir etmek müstehaptır. Tekbir getirerek namazgâha doğru yol alır. Ramazan bayramı gibi, Kurban Bayramını da iki rekât olarak kılar. Namazdan sonra kurbanın ahkâmını ve teşrik tekbirlerini öğretmek gayesiyle iki hutbe okuyacaktır. Eğer Kurban bayramı günü herhangi bir özürden dolayı halk namazdan men olunursa, ertesi güne veya üçüncü güne tehir edilir. Üçüncü günden sonra kılınmaz. Zira namazın vakti kurban kesme vaktiyle mukayyettir, kurbanın zamanı ancak üç gündür.)

Teşrik tekbirinin başlangıcı Arefe günü sabah namazından sonra başlar, sonu ise Ebû Hanife'ye göre “Kurban günü ikindi namazının sonuna kadardır.” Ebû Yusuf ve Muhammed dediler ki: “Teşrik günlerinden son günün ikindi namazına kadardır” (Yani yirmi üç namazdan sonra tekbir okunacaktır.) Farz namazların arkasında getirilmesi lâzım olan tekbir «Allahü ekber, Allahü ekber, Lâ ilahe illâllahü vallahü ekber, Allahu ekber ve lillahil hamd» dır.