Geri

   

 

 

İleri

 

13 Misafir Namazı

Bazı şer'î ahkâmı değiştiren sefer, insanın deve ve yaya yürüyüşüyle üç gün üç gece uzakta olan bir yere gitmeyi kasdetmesidir. Bu müddet suda olan yürüyüşle itibar olunmaz. Biz Hanefilere göre, misafirin her dört rekâtlı namazda farzı iki rekâttır. İki rekâttan fazla kılmak misafire caiz değildir. Dört rekât kıldığı takdirde ikinci rekâtta teşehhüd miktarı oturmuş ise, ilk iki rekât farz yerine geçer, diğer iki rekâtta nafile namaz sayılır. İlk iki rekâtta teşehhüd miktarı oturmadıysa, namazı bozulur. (Hepsi nafileye dönüşür.)

Misafir olarak evinden çıkan kişi, oturduğu yerin evlerini geçtiğinden itibaren namazını ikişer rekât olarak kılar. Bir yerde en az on beş gün durmak niyetinde olmadıkça, sefer hükmü devam eder. Eğer böyle bir niyeti varolursa, derhal namazını tam olarak kılması lâzım gelir. Eğer on beş günden daha az bir müddete niyet ederse, namazını tam olarak kılmaz. Eğer bir beldeye girdiği zaman en beş gün kalmaya niyet etmeyip, ancak «yarın çıkarım veya yarından sonra çıkarım» dediği takdirde birkaç sene bile durursa, yine de dört rekâtlı namazını ikişer rekât olarak kılacaktır. Askerler harp meydanına girdikleri zaman on beş gün kalmayı niyet ederse bile, namazlarım tamam kılmazlar. (Cünüplük için hava soğuk veya fırsat yoksa toprakla teyemmüm ederek namazlarını kılarlar.)

Misafir, vakit çıkmadan evvel mukime uyarsa, namazını tamamlayacaktır. Misafir sefer halinde kazaya kalmış bir namaz için mukim imama uyarsa, imamın arkasında namazı caiz olmaz. Misafir, mukim cemaatın imamı olarak iki rekât kıldırabilir, selâm verdikten sonra mukim cemaat namazlarını kalkıp tamamlarlar. Misafir olan imamın selâm verdiği zaman «sîz namazınızı tamamlayınız biz misafir kimseleriz.» demesi müstehaptır. Misafir beldesine geldiği zaman namazını tam kılar velev ki beldesinde durmaya niyet etmese bile...

Vatanından hicret ederek başka yeri vatan edinen bir kimse, bilâhere sefere çıkarak eski vatanına giderse bile namazını tam kılmaz. (Zira Resulullah (aleyhis-salatü ves-selâm) hicretten sonra Mekke'ye giderken namazını kısa olarak kılmıştır.)

Misafir Mekke ve Mina'da on beş gün durmaya niyet ettiği zaman namazını tam olarak kılmaz, ancak geceleri Mekke veya Mina'da olacağına kesinlikle niyet ederse, seferde namazı kazaya kalan kişi mukim olunca, o namazı iki rekâtlı olarak kaza eder. Mukim iken kazaya kalmış olan namazı, seferde dahi olsa ancak dört rekât olarak kaza eder. Seferde ruhsat bakımından âsî (isyan eden) ve mutî (Allaha itaat eden) birdirler.