Geri

   

 

 

İleri

 

1

(Namaz dinin direğidir. Onu terkeden dinini yıkar.)

Sabah namazının başlangıcı gök kenarlarında (sağa, sola) yayılmış beyazlıktan ibaret olan ikinci fecir doğduğunda başlar, son vakti güneş doğuncaya kadar olur.

Öğle namazının ilk vakti, güneşin zevala doğru kaydığı zamandır. İmam-ı Âzam Ebû Hanife (rahmetüllahi aleyh) ye göre, (Öğle zamanı, güneşin göğün ortasından biraz batıya doğru kaymış bulunduğu zamandır ki) zeval (kayış) gölgesi hariç, her şeyin gölgesi iki misli olunca öğlenin sonudur. Ebû Yusuf ve Muhammed diyorlar ki; her şeyin gölgesi bir misli olunca öğlenin sonudur. Her iki görüşe göre de ikindinin ilk vakti öğlenin vakti çıkıncadır. Sonu güneş batıncaya kadardır.

Akşam namazının ilk vakti güneşin battığı zamandır. Sonu ise Ebû Hanife’ye (rahmetüllahi aleyh) göre, kırmızılıktan sonra göklerin etrafındaki beyazlıktan ibaret olan şafak batıncaya kadardır. Ebû Yusuf ve Muhammed (rahmetüllahi aleyhima) dediler ki; (güneş battıktan sonra görünen) kırmızılık kayboluncaya kadardır.

Yatsının ilk zamanı, şafak (yâni akşamın son vaktinin alâmeti) kaybolunca başlar. Son zamanı ise fecir (yâni sabah namazının başlangıcı) doğuncaya kadardır.

Vitir namazının ilk vakti, yatsıdan sonradır, son vakti ise fecir doğuncaya kadardır. -Fecir (sabah) namazında ortalık ağarıncaya kadar geciktirmek müstehaptır. Yaz zamanında öğle namazını biraz serinliğe tehir etmek, (yâni İkindiye doğru biraz tehir etmek), kış mevsiminde ilk zamanda kılmak, ikindi namazını güneş bozulmayıncaya (sararmayıncaya) kadar tehir etmek, akşam namazını acele ve ilk zamanda kılmak, yatsı namazını gecenin üçte birisinin geçmesinden az evveline kadar geciktirmek müstehaptır. Vitir namazını gece namazına alışmış insan için, gecenin sonuna kadar geciktirmesi müstehap kılınmıştır. Eğer uyanacağına tam güveni olmazsa uyumadan evvel vitir namazını kılacaktır.