Geri

   

 

 

İleri

 

7 Guslü İcap Ettiren Şeyler

1- Şehvetle ve dalgalı atmak üzere meninin erkek ve kadından gelmesi

2- Meni akmaksızın erkek ve kadının sünnet yerlerinin birbirine girmesi,

3- Hayız ve doğum (kanı)dır.

Resulullah (aleyhis-salatü ves-selâm): Cuma, iki bayram, (Hac) ihramı (ve Arafat da vakfe için) gusül yaptı.

Mezi ve vedi'nin çıkışı ile gusül vacip olmaz. Ancak abdest almak lâzım gelir.

Yağmur, dere, çeşme (kaynak) kuyu ve deniz sularıyla abdest almak caizdir. Ağaçlar ve meyvelerden sıkılan su ile abdest almak caiz değildir. Şerbetler, sirke, gülsuyu, bakla, çorba suları ve asfar denilen (zaferen) çiçeğinin suyu gibi, başka nesnenin bol karışmasından dolayı tabiatından çıkmış su ile abdest almak caiz olmaz. Kendisine sel suyu, çoğan otu, sabun ve zâferan Katumiş sular gibi bir temiz nesne karışmış (üç) vasfından birisini (tad, renk, koku) bozmuş su ile abdest almak caizdir. Her durgun suya pislik düştüğü zaman onunla —ister az isterse bol olsun— abdest almak caiz değildir.

Zira Efendimiz. (aleyhis-salatü ves-selâm) necasetten suyu muhafaza etmeyi emrederek, demiştir kî: «Sizden birisi durgun suya bevl etmesin ve cünüplük için gusül de etmesin», yine buyurdu. «Biriniz uyandığı zaman ellerini üç defa yıkamadan çanağa daldırmasın. Çünkü ellerinin nerede gecelediğini (nerelere değdiğini) bilmez.» Akan suya necaset düştüğü anda necasetin eseri görülmedikçe, o su ile abdest aımak caizdir. Çünkü o necaset suyun akmasıyla gider. Bir tarafı diğer tarafın sallanmasiyla sallanmayan, gölün iki tarafından bir tarafına necaset düşerse diğer taraftan abdest almak caizdir. Çünkü zahiren abdest aldığı tarafa necaset erişmemiş sayılır. Akan kanı olmayan hayvanların suda ölmesi suyu necis yapamaz. Sivrisinek, karasinek ve akrepler gibi. Balık, kurbağa ve yengeç gibi, suda yaşayan hayvanın ölümü suyu fasit (necis) kılmaz. Bir defa kullanılmış suyun (ikinci) defa hadesleri (abdestsizlik ve cünüplükler) gidermek de kullanılması caiz değildir.

Kullanılmış su: Kendisiyle (büyük veya küçük) abdest alınmış veya ibadet veçhi üzere bedende kullanılmış olan suya denir.

İnsan ve domuz derilerinden başka tabağ edilen her (hayvanın) derisi tahir (temiz) dîr. O deriyle namaz kılmak ve o deriden yapılmış kaplardan abdest almak, caizdir. Murdar olmuş hayvanın tüyü, kemiği, siniri ve boynuzu temizdir.