Geri

   

 

 

İleri

 

3 ORUCU BOZAN VE KEFFÂRET GEREKTİREN ŞEYLER

Bunlar yirmi iki tane olup oruçlu bir kimsenin, bunlardan birini kendi rızasıyla, kasden ve mecbur kalmadığı halde yaparsa kendisine hem kaza, hem de keffâret lâzım gelir ki, bu yirmi iki şey şunlardır:

(1) Herhangi bir kimseyle ön ve arkadan cinsel ilişkide bululduğunda her ikisine de (kaza ve keffâret gerekir);

(2) İster gıda ve isterse tedavi maksadıyla olsun, bir şey yiyip

(3) İçmek,

(4) Ağıza giren yağmur (damlasın)ı yutmak;

(5) Kokuşmuş dahi olsa, çiğ et yemek; [ancak kurtlanmış bir şeyin yenilmesi bu hükmün dışındadır],

(6) Fakih Ebu'l-Leys'e göre iç yağı yemek,

(7) Kurutulmuş et yemek ki, bunun kaza ve keffâret gerektireceğinde ittifak vardır.

(8) Buğday yemek ve

(9) (Buğdayı dişlerle) kırmak; ancak çiğnenen buğdayın dağılarak (ağzında herhangi bir tadı ve) eserinin kalmaması hali bu hükmün dışındadır;

(10) Ağız dışından buğday tanesi,

(11) Susam

(12) Veya benzeri şeyler yutmak ki, tercih edilen hüküm de budur.

(13) (Kırmızı renkli bir kil olup eczacılıkta kullanılan) kilermeniyi yemek, yenmesi ister alışkanlık haline getirilsin ister getirilmesin fark etmez,

(14) Kilermeni dışında yenmesi alışkanlık haline getirilen çömlek çamurunu yemek

(15) Tuz yemek ki, tercih edilen görüş de budur.

(16) Karısının veya arkadaşının tükrüğünü yutmak, başkasının tükrüğünü yutmak bu hükmün dışındadır.

(17) Birini gıybet ettikten (çekiştirdikten)

(18) Veya kan aldırdıktan sonra

(19) Veya şehvet (ve arzuyla) dokunduktan

(20) Veya öptükten

(21) Yahut da meni gelmeksizin birlikte yattıktan sonra kasden yemek;

(22) Öte yandan bir kimsenin, bıyığına yağ sürdükten sonra bunun orucunu bozduğu düşüncesiyle kasden yemesi; ancak fikıh bilgisine sahip olan bir kimse bu hususta kendisine fetva verir, yahut adam (bu hususta) mezhebine göre tevil ve yorumu)nu bilmediği bir hadis-i şerif işitirse durum değişir, (keffâretten kurtulur). Şayet hadisin tevil (ve yorumu)nu bilirse, üzerine keffâret lâzım gelir. (Başkası tarafından cinsel ilişkiye) zorlanan (birinin) isteğine boyun eğen (hamm)a da keffâret gerekir.

Keffâret ve Keffâreti Borç Olmaktan Çıkaran Şeyler

(1) Orucun, keffâreti gerektirecek şekilde bozulduğu gün görmek, loğusa olmakla veya orucu yemeyi icap ettiren bir ilin meydana gelmesiyle keffâret borç olmaktan çıkar.

(2) Ancak âyet olunanların zahirine göre üzerine keffâret lâzım geldikten sonra zorla yolculuğa çıkarılanların üzerlerindeki keffâret borcu işlemez.

Keffâret Hakkında

Keffâret (şu şekilde yerine getirilir):

(1) Bir köle âzâd edilir, köle isterse mü'min olmasın.

(2) Böyle bir imkâna sahip olunmadığı zaman, içerisinde bayram ve teşrik günleri bulunmayan iki gün peş peşe oruç tutulur.

(3) Oruç tutmak da mümkün olmazsa; sabah akşam yahut iki sabah yahut iki akşam veyahut bir akşam ve sahur altmış fakir doyurulur yahut (bu) fakirlerin her birine para sâ buğday veya buğday unu veya yağla kavrulmuş buğday unu yahut bir sâ hurma veya arpa veya bunların kıymeti verilir.

(Muhtelif ve birden fazla) günlerde, isterse bu günler iki Ramazana âit bulunsun, birden fazla cinsel ilişki ve oruç yemeye karşılık, (orucun bozulduğu bu) günler arasında kefaret tatbik edilmedikçe tek bir kefaret yeterli olur. Ama kefaret tatbik edilmişse bir kefaret yeterli olmaz, rivayet edilen delilin zahiri de bunu ifâde ediyor.