Geri

   

 

 

İleri

 

24 ŞEHİDLİK

Şer'î Yönden Şehidlik

(Hangi sebeple olursa olsun) ölen bir kimse biz Ehl-i Sünnet’e göre eceliyle ölmüş kabul edilir.

Şehid ise, bir muharip veya âsiler tarafından yahut yol kesiciler veya evindeyken hırsızlar tarafından ağır bir şey (vurulmak suretiy)le öldürülenler yahut muharebe esnasında bulunup üzerinde (yara gibi) bir ize rastlananlar yahut haksız yere ve kasden bir Müslüman tarafından kesici bir şey ile öldürülenlerdir. Ancak bunların da Müslüman ve ergin olmaları, hayız, loğusa ve cünüp bulunmamaları, harbin bitiminde (yaralı olarak kaldırılıp bir müddet daha hayatta kalmış olmamaları, yani) mürted olmamaları gerekir.

Şehid İçin Neler Yapılır?

(1) Şehid, kanıyla ve elbisesiyle defnolunur, yıkanmadan namazı kılınır.

(2) Üzerinde bulunan kürk, gocuk, silah ve zırh gibi kefene elverişli olmayan şeyler çıkarılır.

(3) (Şehide) ilâve bir şeyler giydirilebilir ve bir kısım elbisesi çıkarılabilir,

(4) Ancak elbisesinin hepsini çıkarmak mekruhtur.

(5) Öldürülenler çocuk, deli, lohusa veya cünüp iseler yıkanırlar,

(6) Yahut mürtes olanlar, (yani aldığı yaralar sonucu ölmeyip) harp bittikten sonra (bir müddet daha) yiyip içen, uyuyan veya tedavi gören yahut bir namaz vakti kadar bir süre boyunca şuurlu kalan yahut atların ayaklan altında kalması endişesine) dayalı olmaksızın muharebe sahasından (başka tarafa) naklolunan, yahut bir vasiyette bulunan, yahut alış veriş yapan, yahut (ruhunu teslim etmeden evvel) çokça (denebilecek kadar) konuşan) kimseler (de aynı şekilde yıkanırlar).

(7) Bu sayılan hallere (henüz) muharebe (bitme)den evvel maruz kalanlar mürtes sayılmazlar.

(8) [Zulümle mi, (şer'î ve kânûnî) bir cezaya istinaden mi yoksa kısas yoluyla mı öldürüldüğü bilinmeyen bir ölü yıkanır ve namazı kılınır.]