Geri

   

 

 

 

İleri

 

16- Ümmü'l-Mü'minin Ümmü Seleme (radıyallahü anh)'nin Faziletlerinden Bir Bab

6469- Bana Abdü’l-A'la b. Hammad ile Muhammed b. Abdi'l-'la El-Kaysî ikisi birden Mu'temir'den rivâyet ettiler. İbn Hammad

(Dedi ki): Bize Mu'temir b. Süleyman rivâyet etti.

(Dedi ki): Ben babamdan dinledim.

(Dedi ki): Bize Ebû Osman, Selman'dan rivâyet etti. föyle demiş: Yapabilirsen sakın pazara ilk giren ve ondan son çıkan ılma! Çünkü pazar şeytanın savaş yeridir. Sancağını oraya diker.

Şunu da söylemiş: Haber aldım ki: Cibrîl (aleyhisselâm) Nebiyyullah (sallallahü aleyhi ve sellem)'e gelmiş. Yanında Ümmü Seleme bulunuyormuş. Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) onunla konuşmağa başlamış. Sonra Cibrîl kalkmış (gitmiş). Bunun üzerine Nebiyyullah (sallallahü aleyhi ve sellem)'nın Seleme'ye:

 «Kİm bu?» diye sormuş. Yahut nasıl dediyse öyledir. Ümmü Seleme:

— Bu Dıhye’dir, demiş. Bilâhare Ümmü Seleme şöyle dermiş:

— Allah'a yemin olsun ki, onu ancak Dıhye sanmıştım. Nihayet Nebiyyullah (sallallahü aleyhi ve sellem)'in bizim bu haberimizi bildiren hutbesini işittim. Yahut nasıl dediyse öyledir,

Râvi

Dedi ki: Ebû Osman'a: Sen bunu kimden işittin? diye sordum:

— Üsâme b. Zeyd'den cevabını verdi.

Bu hadîsi Buhârî «Kitâbu'l-Menakıb» ile «Fadâilü'l-Kur'ân»'da tahric etmiştir.

Hadîs-i şerîf Hazret-i Selraan'a mevkuf ise de böyle bir söz karineden söylenemiyeceği için yine de merfu' hükmündedir.

Ma'reke: Savaş yeri, demektir. Pazar yerinde çeşitli aldatma ve aldanmalar, yalan yere yeminler yapıldığı için Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) orasını harb yerine benzetmiştir. Şeytanın sancağını oraya dikmesinden murad; bütün avenesiyle orada toplanmalıdır. Orada satıcılarla alıcıları vesvese suretiyle muhtelif yolsuzluklara teşvik ederler. Binâenaleyh pazarlar şeytanların yeridir.

Nevevî diyor ki: «Ümmü Seleme, Cibrîl'i Dihyetu’l-Kelbî suretinde görmüştür. Hadîs-i şerîf Ümmü Seleme (radıyallahü anha)'nın menkabesine delildir. Yine bu hadîsde insanların melekleri görebileceklerine ve bunun fiilen vâki olduğuna delil vardır. Onları insan suretinde görürler. Çünkü aslî suretleriyle görmeye kudretleri yoktur. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) de Cibrîl'i ekseriyetle Dihye'nin suretinde görürdü. Aslî suretiyle iki defa görmüştür.»

Dihye b. Halifete’l-Kelbî Ashâb-ı kiramdandır. İnsanların en güzellerinden idi. Hattâ kadınların fitnesine sebep olmamak için yüzüne peçe taktığı rivâyet olunur.

Hadîsin bazı nüshalarında (Haberanâ) yerine (Habera Cibrîle) denilmistir. Nevevî doğrusunun bu olduğunu söylemiştir. Buhârî»'-nin rivâyetinde de bu şekildedir. Mânâsı bize Cibrîl'in haberini bildiriyordu, demektir.