Geri

   

 

 

 

İleri

 

2- Şarabdan Sirke Yapmanın Haram Kılınması Bâbı

5255- Bize Yahya b. Yahya rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Abdurrahman b. Mehdî haber verdi. H.

Bize Züheyr b. Harb da rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Abdurrahman, Süfyan'dan, o da Süddî'den, o da Yahya b. Abbâd'dan, o da Enes'den naklen rivâyet etti ki, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’e şarabdan sirke yapılır mı? diye sorulmuş da:

«Hayır!» diye cevap vermiş.

Bu hadis şarabdan sirke yapmayı caiz görmeyen İmâm Şafiî, İmâm Ahmed ve ekser ulemânın delilidir. Onlara göre şarabın içine ekmek, soğan, maya veya başka bir şey atmak suretiyle sirke yapılan şarab temiz olmaz. Necaseti bakidir. İçine atılan şey de pis olur. Artık bu sirke ebediyen temiz olmaz. Fakat şarab güneşten gölgeye yahut gölgeden güneşe nakletmek suretiyle sirke olursa temiz sayılıp sayılmayacağı hususunda şâfiîler'den iki kavil rivâyet olmuştur. Esah kavle göre temiz olur. İmâm A'zam ile Evzâi ve Leys sirke yapmakla şarabın temiz olacağına kaildirler., İmâm Mâlik’den üç rivâyet vardır. Bunların esah olanına göre şarabdan sirke yapmak haramdır. Sirkeyi yapan Allah'a âsî olur. Fakat yapılan sirke temizdir. İkinci kavle göre haramdır. Sirke yapmakla temiz olmaz. Üçüncüye göre helâldir, temiz olur.

Ulemâ kendi kendine sirke olan şarabın temiz sayılacağına icma etmişlerdir. Mâlikîler'den Suhnûn'un; «Temizlenmez» dediği rivâyet olmuştur.

Nevevî: -Eğer bu doğru ise kendinden evvel mun'akıd olan icma'la merduddur.» diyor.