Geri

   

 

 

 

İleri

 

23- Fazlalıklı Olarak Hayvanı Hayvanla Satmanın Cevazı Bâbı

4197- Bize Yahya b. Yahya Et-Temîmî ile İbn Rumh rivâyet ettiler. (Dediler ki): Bize Leys haber verdi. H.

Bana bu hadîsi Kuteybe b. Soîd'de rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Leys, Ebû'z-Zübeyr'den, o da Câbir'den naklen rivâyet etti. Şöyle dedi:

Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'e bir köle gelerek hicret üzerine ona bey'at etti. Efendimiz onun köle olduğunu sezemedi. Derken sahibi onu aramağa geldi. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) ona:

«Bu köleyi bana sat!» buyurdu ve onu iki siyah köle mukabilinde satın aldı. Ondan sonra bir daha (Bu köle midir?) diye sormadan kimseden köle almadı.

Neveî'nin beyanına göre bu hadîs köle sahibinin müslüman olduğuna hamledilmiştir. Zahire bakılırsa köle de müslümandır. Müslüman bir köleyi kâfire satmak caiz değildir. Mâmâfîh kölenin yahut her ikisinin de kâfir olmaları ihtimal dahilindedir. Hicret için Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bey'at eden bu kölenin kendi malı olduğunu isbat etmiş olması lâzımdır.

Hadîs-i şerîf peşin olmak şartiyle iki köle mukabilinde bir köle satmanın caiz olduğuna delildir. Tirmizî bu hadîsi tahrîc ettikten sonra: «Ulemâ bu hadîse göre amel etmişlerdir; peşin olursa iki köle mukabilinde bir köle satmak caizdir; veresiye olursa ihtilâf etmişlerdir.» demiştin

Bu hadîs Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in yüksek ahlâkına ve cömertliğine de delildir. Çünkü hicret etmek isteyen köleyi yalnız isteğini kabul ile bırakmamış; ona asıl maksadı olan sohbet şerefini bahşetmek için kendisini satın almıştır. Hadîs-i şerifi Buhârî'den maada bütün «Sünen» sahipleri tahrîc etmişlerdir.