Geri

   

 

 

 

İleri

 

4- Zi'l -Hicce'nin On Gününde Oruç Bâbı

2846- Bize Ebû Bekir b. Ebî Şeyh- ile Ebû Küreyb ve İshâk rivâyet ettiler. İshâk: (Ahberanâ), ötekîler: (Haddenenâ) tâbirlerini kullandılar. (Dediler ki): Bize Ebû Muâviye, A'meş'den, o da İbrahim'den, o da Esved'den, o da Âişe (radıyallahü anha)'dan naklen rivâyet etti. Âişe:

«Ben, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in on günlerde hiç oruç tuttuğunu görmedim.» demiş.

2847- Bana Ebû Bekir b. Nâfi' El-Abdî rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Abdurrahman rivâyet etti.

(Dedi ki): Bize Süfyan, A'meş'den, o da İbrahim'den, o da Esved'den, o da Âişe (radıyallahü anha)’dan naklen rivâyet etti ki, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem), Zil-Hîcce’nin ilk on gününde oruç tutmamış.

Bu hadîsin şerhinde Nevevî (631-676) şunları söylemiştir: «Ulemâ diyor ki: Bu hadîs, Zi'l Hicce'nin on gününde oruç tutmanın mekruh olduğunu ilham etmektedir. Halbuki buradaki on'dan murâd: Zi’l-Hicce'nin, evvelinden itibaren dokuz gündür. Bu hadîs, te'vili gereken hadîslerdendir. Zi'l-Hicce'nin dokuz gününde oruç tutmak mekruh değil, bil'akis şiddetle müstehabdır. Bağhusus dokuzuncu gün ki arâfedir. O günün fazileti hakkında birçok hadîsler geçmiştir. Sahîh-i Buhârî'de Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'in:

— «Bunlardan yani Zi’l-Hİcce'nin ille on gönünden daha faziletli amel-i sâlih günleri olamaz.» buyurduğu sabit olmuştur. Binâenaleyh Hazret-i

Âişe'nin ; .

(Bu on «günde oruç tutmadı.) sözü, ya hastalık, sefer ve daha başka bir arıza dolayısıyla o günlerde oruç tutmadığına yahut oruç tuttuğu halde Hazret-i Âişe'nin görmediğine hamlolunur. Âişe (radıyallahü anha)'nın görmemesinden hakikaten Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in oruç tutmaması lâzım gelmez, Ebû Dâvud'un rivâyet ettiği bir hadîs dahi bu te'vili teyid eder. Mezkûr hadîsde Ezvâc-ı Tahiratdan biri:

(Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem) Zi'l-Hicce'nin dokuz gönüyle aşûra gününde ve her ay üç gön yani ayın pazartesi ile perşembe günlerinde oruç tutardı.) demiştir. Aynı hadîsi İmâm Ahmed ile Nesâî dahi rivâyet etmişlerdir. Onların rivâyetlerinde:

 (Pazartesi ile iki perşembe günü oruç tutardı.) denilmiştir.»