Geri

   

 

 

 

İleri

 

31- Lukmân Sûresi

Rahman ve Rahim olan Allah'ın ismiyle

1. Bâb

"Hani Lukmân, oğluna -ona öğüt verirken- şöyle demişti: Oğulcağızım, Allah'a ortak koşma. Çünkü şirk elbette büyük bir zulümdür... " (Âyet: 13)

4823 Abdullah ibnu Mes'ûd (radıyallahü anh) şöyle demiştir: "İmân edenler, bununla beraber îmânlarına zulüm katmayanlar; işte emînlik ancak onlar içindir, doğru yola giden de onlardır" (el-En'âm:82) âyeti indiği zaman bu, Rasûlüllah'ın sahâbîlerine ağır geldi ve:

— Hangimiz îmânına zulüm karıştırmaz ki? Dediler. Bunun üzerine Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

— "Buradaki zulüm sizin düşündüğünüz ma'nâda değildir. Lukmân 'ın kendi oğluna hitaben söylediği sözünü işitmiyor musun:... Şübhesiz ki şirk elbette büyük bir zulümdür..." buyurdu.

2. Bâb

“O saatin ilmi, şübhesiz ki Allah'ın yanındadır" (Âyet: 34)

4824- Bize İshâk ibn Râhûye, Cerîr ibn Abdilhamîd'den; o da Ebû Hayyân Yahya ibn Saîd'den; o da Ebû Zur'a'dan; o da Ebû Hureyre (radıyallahü anh)'den şöyle tahdîs etti: Bir gün Rasûlüllah, meydanda, insanlar içinde oturuyordu. Derken yürüyerek bir adam O'na geldi de:

— Yâ Rasûlallah! îmân nedir? Diye sordu.

— "Îmân Allah'a, meleklerine, rasûllerine ve Allah'a kavuşmaya inanman ve yine öldükten sonra son dirilmeye inanmandır'' diye cevâb verdi.

O zât:

— Yâ Rasûlallah! İslâm nedir? Dedi. Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem):

— "İslâm Allah 'a ibâdet etmen ve O'na hiçbirşeyi ortak kılmaman, namazı kılman, farz olan zekâtı vermen ve ramazânda oruç tutmandır" dedi.

O zât:

— Yâ Rasûlallah! İhsan nedir? Diye sordu. Rasûlüllah:

— "İhsan, Allah'ı görüyormuşsun gibi ibâdet etmendir. Eğersen Allah'ı görmüyorsan, şübhesiz O seni görür" buyurdu.

O zât:

— Yâ Rasûlallah! Kıyâmet ne zaman? Dedi. Rasûlüllah:

— "Bu mes'elede sorulan, sorandan daha âlim değildir. Lâkin ben sana onun (daha evvel meydana gelecek) alâmetlerini haber vereceğim; Kadın kendi sahibesini doğurduğu zaman, işte bu, kıyâmetin alâmetlerindendir. Yalın ayaklılar, çıplaklar takımı insanların başkanları oldukları zaman, işte bu da kıyâmetin alâmetlerindendir. Kıyâmetin vakti, Allah'tan başka kimsenin bilemeyeceği beş şeyin içindedir (yânı beş şeyden biridir): ‘O saatin ilmi şübhesiz Allah'ın nezdindedir. Yağmuru O indirir. Rahimlerde olanı O bilir. Hiçbir kimse yarın ne kazanacağını bilmez- Hiçbir kimse hangi yerde öleceğini bilmez. Şübhesiz Allah (herşeyi) bilendir, herşeyden haberdârdır’ (Âyet: 34)".

Sonra o zât ayrıldı gitti. Rasûlüllah:

— "Onu bana geri getirin" buyurdu.

Sahâbîler onu geri çevirmek için aradılar, fakat hiçbirşey göremediler. Bunun üzerine Rasûlüllah:

— "Bu Cibril'dir, insanlara dînlerini öğretmek için geldi" buyurdu

4825 Abdullah ibn Omer (radıyallahü anh) tahdîs edip şöyle demiştir: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem): "Gaybın kilitleri beştir" buyurdu, sonra şu âyeti okudu: "O saatin ilmi şübhesiz ki Allah’ın yanındadır. Yağmuru O indirir..."