Geri

   

 

 

 

İleri

 

68- Teşrîk Günlerinde Oruç Tutma (nın Hükmü) Bâbı

2035 Ebû Âbdillah el-Buhârî şöyle dedi: Ve bana Muhammed ibnu'l-Müsennâ şöyle dedi: Bize Yahya (ibn Saîd el-Kattân), Hişâm'dan tahdîs etti. O şöyle demiştir: Bana Bâbam Urvetu'bnu'z- Zubeyr haber verip şöyle dedi: Âişe (r. anha), Minâ günlerinde oruç tutar idi. Bâbası Ebû Bekr de bu Minâ günleri oruç tutardı.

2036  Muhammed ibn Müslim ibn Şihâb ez-Zuhrî, Urve ibnu'z-Zubeyr'den; o da Âişe'den; ve yine ez-Zuhrî, Sâlim'den; o da Bâbası Ibnu Omer'den rivayet etti ki, Âişe ve İbnu Omer (radıyallahü anh) her ikisi de: Ka'be'ye hediye edecek kurbân bulamayan hacılardan başkaları için teşrik günlerinde oruç tutmağa ruhsat verilmedi, demişlerdir.

2037- Bize Abdullah ibn Yûsuf tahdîs edip şöyle dedi: Bize İmâm Mâlik, İbn Şihâb'dan; o da Abdullah ibn Omer'in oğlu Sâlim'den; o da Bâbası İbn Omer'den haber verdi. İbn Omer (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Üç gündeki oruç, hacca kadar umre ile temettü' edip de arefe gününe ulaşan kimseler içindir. Eğer böylesi bir kurbân bulamaz ve arefe günü girinceye kadar oruç tutmamış ise, Minâ günlerinde oruç tutar.

2038- İmâm Mâlik, İbn Şihâb'dan; o da Urve'den; o da Âişe'den bu İbn Omer hadîsi gibi rivayet etti. İbrâhîm ibn Sa'd, bu hadîsi İbn Şihâb'dan rivayet etmekte İmâm Mâlik'e mutâbaat etmiştir.